Skip to content

Kako najti osebo za popoldansko varstvo otrok

Že tako je dovolj težko najti kakovostno varstvo otrok, ko delate v običajnih delovnih dneh in urah. Nekateri zaposleni pa se morajo spoprijeti tudi z deljenimi izmenami, nadurami, večernimi urami in potovanji izven mesta. Tako ob dopoldanskem varstvu potrebujejo tudi popoldansko varstvo otrok. Za mnoge starše je lahko zelo težko najti popoldansko varstvo otrok, ki bo pokrivalo te netradicionalne delovne urnike, ali vaše ure, v kolikor delate več služb.

Preberite tudi:

Sedemletnik je lahko sam doma?

Takoj ustavite teroriziranje naših otrok v šolstvu!

Težave pri iskanju kakovostne oskrbe otrok niso omejene le na tiste, ki delajo nenavadne ure ali na tiste, ki potrebujejo le popoldansko varstvo otrok. Starši, ki se na primer odločijo, da bo en družinski član delal skrajšano, lahko kar hitro ugotovijo, da stroški varstva otrok s krajšim bivanjem v otroškem dnevnem centru presegajo vrednost njihove plače ali da je takšna oskrba nezanesljiva.

Mnogo dnevnih centrov otrokom ne more zagotoviti bivanja za krajši delovni čas ali dežurstva zaradi strogih mandatov glede razmerja med otroki in odraslimi. K temu večkrat doprinese tudi dejstvo, da otrok, ki biva v centru poln delovni čas, prinese več dobička in stabilnosti kot tisti, ki je tam le občasno.

Nadomestno ali popoldansko varstvo otrok je v porastu ob tem pa tudi stroški varstva niso poceni.

Ponekod obstajajo možnosti varstva otrok, kot je »drop-in« varstvo, kjer lahko starš kadarkoli pripelje otroka v varstvo za krajši čas, zaradi nenapovedanih obveznosti. Ta možnost lahko pomaga staršem, ki se morajo na primer v zadnji minuti udeležiti nenačrtovanega sestanka v službi, vendar tovrstno varstvo ne pomaga pri poznih večernih izmena ali službenih potovanjih.

Ponudniki varstva na domu so na voljo, vendar si številne družine ne želijo ali si ne morejo privoščiti varuške, spremljevalke ali celo varstva otrok na domu. To je dilema, ki lahko v družinah povzroči finančno obremenitev in čustveni stres.

Popoldansko varstvo vključuje tudi rekreacijo.
Popoldansko varstvo vključuje tudi rekreacijo.
Vir slike: Lukas, Pexels

Možne rešitve za popoldansko varstvo otrok

Predstavljamo vam nekaj predlogov, s katerimi lahko zagotovite storitve za popoldansko varstvo otrok, ki so primerne za vašo družino in vaš nenavadni delovni čas. Čeprav vam vsi predlogi ne bodo v pomoč vsem, jih je vredno raziskati, kadar si prizadevate rešiti ta družinski izziv.

Povprašajte v svojih vrtcih za reference

Samo zato, ker tradicionalni družinski ponudnik ali izvajalec vrtcev ne ponuja popoldansko varstvo otrok, še ne pomeni, da ne poznajo nikogar, ki tovrstno storitev ponujajo. Povprašajte po priporočilih. Prav tako lahko razmislite o tem, da bi ponudnika oziroma center, ki ga že poznate, vprašali, ali bi razmislili o dodajanju enega večera na mesec za popoldansko varstvo otrok ali občasnega delovnega vikenda v svojo ponudbo.

Morda boste ugotovili, da imajo v vrtcu ideje ali rešitve, o katerih niste nikoli razmišljali. Pogosto so skrbniki, ki v takem okolju skrbijo za otroke, odprti, da si tudi sami vzamejo dodatne ure in ponudijo popoldansko varstvo otrok.

Za popoldansko varstvo otrok poiščite študenta

Ker se večina študentov predavanj udeleži zjutraj ali celo razvrsti svoje študijske obveznosti po urniku ponedeljek – sreda – petek ali torek – četrtek, je mogoče najti skrbnega posameznika, ki lahko poskrbi za popoldansko varstvo otrok na vašem domu.

Kljub temu, da se študijske ure običajno od semestra do semestra nekoliko spremenijo, imate lahko dosledno in zanesljivo oskrbo, če ste pripravljeni vložiti nekaj dela, da najdete primerno osebo za svojo družino. Večina fakultet ima tudi oglasne deske, kjer lahko objavite svoj oglas za iskanje osebe, ki bi poskrbela za popoldansko varstvo otrok.

Za popoldansko varstvo otrok ponudite ugodnosti

Večina varušk oziroma oskrbnikov otrok ima rada ure, ki jim dajejo občutek stabilnosti, tako glede urnika kot tudi tedenskega oziroma mesečnega plačila. Če imate urnik, ki niha in zahteva ure za popoldansko varstvo otrok po 17.uri poskrbite, da bo služba oskrbnika bolj privlačna, tako da ponudite nekatere ugodnosti.

Če na primer potrebujete le študenta ali študentko, ki bo poskrbel, da so vaši otroci na varnem, mu dovolite, da ob tem opravi kakšne študentske obveznosti, ko je v vašem domu. Lahko tudi poskrbite za večerjo. V kolikor se popoldansko varstvo otrok zavleče v večerne ure, lahko študentu dovolite, da v vašem domu pogleda kakšen film medtem, ko otroci že spijo.  

Včasih je starševska največja potreba, da najdejo nekoga, ki bo otroka peljal v vrtec ali šolo in domov, ali pa na organizirane športne dejavnosti. V tem primeru lahko občasno oskrbniku plačate bencin, ponudite brezplačno menjavo olja ali pranje avtomobila v avtopralnici. Morda se vam bo to zdelo nenavadno, a lahko oskrbniku pomeni veliko. 

Deljeno popoldansko varstvo otrok.
Deljeno popoldansko varstvo otrok.
Vir slike: Cottonbro, Pexels

Poiščite deljenega oskrbnika za popoldansko varstvo otrok

Deljene varuške ali oskrbniki so odlična možnost za prihranek stroškov. Ti dogovori običajno vključujejo enega oskrbnika, ki skrbi za dve (lahko tudi več) družini v njunih domovih, po usklajenem urniku z ločenim delovnim časom.

V nekaterih primerih se lahko dve družini tudi odločita, da bo oskrbnik njune otroke pazil ob istem času na domu ene družine. Oskrbnik bo za dvojno popoldansko varstvo otrok morda nekoliko več plačan, a mnoge družine menijo, da so stroški plačanega vredni koristi, ki jo dobijo.

Takšni dogovori za deljeno popoldansko varstvo otrok so najboljši med dobrimi prijatelji, ki imajo podobna pričakovanja. Ob tem pa je pomembno, da se vsaka družina drži vnaprej dogovorjenega urnika za popoldansko varstvo otrok

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice