Skip to content

Puščice na sredini ceste – kaj pomenijo?

Ste na cestišču že opazili puščice? Veste kaj pomenijo? Te puščice imamo približno že dve leti na cestah, ampak se še vedno zdi, da marsikomu ni jasno, kaj pomenijo. Zmeda na cesti v ključnem trenutku lahko pomeni tudi najhujše. Kaj torej te puščice pomenijo?

Puščice lahko opazimo na sredini cestišč, kažejo proti ali nasproti našemu pasu. Voznike, ki prehitevajo opozarjajo na to, da bo kmalu prehitevanje prepovedano in nevarno, zato naj se vrnejo na svoj pas. Puščice so enake tistim, ki navadno na avtocestah ter hitrih cestah opozarjajo, da se bo kmalu končal eden izmed voznih pasov.

Nov Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki je omenjal te puščice je bil sprejet že v letu 2015. Ideja je prišla s strani Francije, Avstrije, Nizozemske in Hrvaške, ki so puščice že pred tem uspešno uporabljale.

Preberite tudi:

Je mogoče sožitje med avtomobilisti in kolesarji?

Infrastruktura je ključna za uspešno delovanje sodobne družbe

Do začetka neprekinjene črte vodijo štiri puščice, presledek med njimi pa se postopoma zmanjšuje, kar služi kot dodatno opozorilo vozniku. Radio 1 je na svoji spletni strani navedel: »Raster ločilne prekinjene črte v območju dodajanja puščic znaša 7,5-1,5-7,5, kar pomeni, da je dolžina črte enaka dolžini puščice. Presledek je v dolžini 1,5 metra, kar predstavlja razmerje 5:1 (dolžina črte:dolžina presledka). Razmerje med črto in presledkom 5:1 voznik zaznava skoraj kot neprekinjeno ločilno črto.«

Puščice opozarjajo na to, da kmalu ne bo več možno varno prehitevati.
Puščice opozarjajo na to, da kmalu ne bo več možno varno prehitevati.
Vir slike: Radio1

Odzivi na družbenih omrežjih

Že hiter pogled na odzive voznikov po družbenih omrežjih pokažejo, da jim omenjene puščice ne dajo dodatnega občutka varnosti, kar je bil tudi namen teh puščic.

Marsikdo je bil tudi prepričan, da puščice ne bodo preprečile prehitevanja »v škarje« (prehitevanje kljub bližini nasproti vozečega vozila), saj nekdo, ki se zavestno odloči za tako nevarno prehitevanje, si ne bo premislil ob pogledu na puščice.

V drugih državah imajo že pri učenju cestno prometnih predpisov dopisano opozorilo, da marsikateri voznik v prehitevanju drvi do zadnje takšne puščice in se potem na nevaren način vključi nazaj na vozni pas.

Kaj pa večkratno menjavanje pasov – sredi ceste?

Omenjenih puščic pa ne smete zamenjati za puščice, ki označujejo menjavo prometnega pasu kar sredi poti. Kar brez skrbi – za zdaj boste po taki cesti lahko vozili samo v Mehiki.

Zaradi velikega števila prometnih nesreč, ki so se končale z vozili v prepadu, so se lokalne oblasti odločile, da vozila, ki se vozijo navzdol, usmerijo na notranji pas. Na presenečenje marsikoga je to tudi v praksi res zmanjšalo število usodnih prometnih nesreč. Na spodnji sliki si lahko pogledate, kako izgledajo pa te puščice.

V Mehiki imajo puščice svojstven pomen.
V Mehiki imajo puščice svojstven pomen.
Vir slike: Thedrive.com
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice