Skip to content

Minimalna plača v Sloveniji nas uvršča na osmo mesto v EU

S prvim januarjem 2020 so se v Sloveniji uvedle nekatere zakonodajne spremembe. Ena izmed teh sprememb je zvišana minimalna plača z 886,63 evrov bruto na 940,58 evrov bruto. To je pomembna informacija tako za tiste, ki se nameravate v Sloveniji zaposliti, kot za tiste, ki imate zaposlene, ki za vas delajo polni delovni čas.

Kot rečeno, se je z letom 2020 minimalna plača z 886,63 evrov zvišala na 940,58 EUR evrov na mesec. Ob tem pa je začela veljati nova definicija minimalne plače, ki izključuje vse dodatke k plači iz minimalne plače. Podjetniki s podjetji v Sloveniji morajo poskrbeti, da bodo upoštevali ta novi znesek plač, saj bodo inšpekcijski uradi temeljito pregledali, ali podjetja svojim zaposlenim plačujejo ustrezen znesek.

Preberite tudi:

Kakšna bo nova, zakaj je stara, minimalna plača manjša od 700 evrov?

Sindikati ugotovili, da njihov dvig minimalne plače škoduje najnižje plačanim

Tako poleg višjega zneska plače delodajalec v znesek minimalne plače ne more vključiti tudi dodatkov k plači. K tem dodatkom se štejejo dodatki za delovno uspešnost, izplačila za poslovni uspeh, dodatki za delovno dobo in dodatki za posebne delovne pogoje, vključno z delom v izmenah, popoldanskim delo ali delom na terenu.

Minimalna plača v EU.
Minimalna plača v EU.
Vir slike: Karolina Grabowska, Pexels

Minimalna plača v Evropski uniji

V Sloveniji se je minimalna plača zvišala za 6,1 odstotka, kar državo uvršča v zlato sredino evropskega standarda minimalnih plač. Kljub temu so bile nekatere države nekoliko bolj radikalne, saj so se minimalne plače v zadnjem letu veliko bolj zvišale. Poljska je na primer minimalno plačo povečala za 16,8 odstotka, Slovaška za 11,5 in Grčija za 10,9 odstotka.

Zanimiva je tudi primerjava povprečne bruto minimalne plače v letu 2016 z letom 2020. Čeprav se morda ne zdi tako daleč nazaj, je v tem času minimalna plača za Romunijo predstavljala 100,9-odstotni skok, s 232,10 evrov na 466,23 evrov, sledi ji Češka z 56,9% in Bolgarija s 45,2-odstotno rastjo minimalne bruto plače.

Francija je pristala na dnu lestvice, kjer se je minimalna plača zvišala le za 5 odstotkov. A z 1.539,42 evrov minimalne plače leta 2020 je še vedno na zgornji polovici evropske lestvice. Slovenija je od leta 2016 svojo bruto minimalno plačo zvišala s 790,73 evrov na 940,58 evrov, kar predstavlja 19-odstotno rast. V primerjavi z dvigom minimalne plače od leta 2016 do danes, je to Slovenijo pripeljalo na spodnjo polovico evropske lestvice.

Sicer je najvišja minimalna plača v Luksemburgu, ki je tudi edina država članica EU, kjer minimalna plača presega 2000 evrov. Sledijo ji Irska in Nizozemska z minimalno plačo skoraj 500 evrov nižjo od tiste v Luksemburgu. Na dnu lestvice je Bolgarija, kjer je minimalna plača s 312 evrov skoraj sedemkrat nižja kot v Luksemburgu.

Medtem se Slovenija po minimalni plači uvršča na osmo mesto in je takoj za Španijo, kjer minimalna plača že presega mejo 1.000 evrov.

Kakšna je bila minimalna plača v Sloveniji v letu 2019?

V letu 2019 je v Sloveniji 42 tisoč zaposlenih prejemalo osnovno plačo pod uradnim zneskom, ki ga določa minimalna plača (613 evrov neto / 805 evrov bruto). Če jim bonusi niso omogočali, da bi dosegli najnižjo raven, bi morali delodajalci pokriti razliko. To pomeni, da so ob koncu vsakega meseca tako zaposleni z osnovno plačo 400 evrov bruto kot tisti s plačo 700 evrov bruto dobili v roke enak znesek 613 evrov neto.

Dodatna plačila za kritje razlike do minimalne plače je v letu 2019 prejemalo 8.510 javnih uslužbencev, medtem ko je bila minimalna plača nakazana na račun 4051 uslužbencev. Kot poročajo na oddelku za javno upravo, je povprečni mesečni znesek doplačil do minimalne plače znašal 923.10 evrov bruto. Ker se ta vsota vsak mesec praktično ni spreminjala, je ministrstvo za to kategorijo plačil namenilo več kot 11 milijonov evrov.

Minimalna plača z letom 2020 višja.
Minimalna plača z letom 2020 višja.
Vir slike: Peter Facebook, Pixabay

Kako povprečna oseba zapravi svoj denar v Sloveniji?

Z letom 2020 je minimalna plača v Sloveniji znaša 940,58 evrov bruto kar je približno 659 evrov neto. Povprečna oseba v Sloveniji največ plače nameni za hrano, torej se velik del plače porabi na tržnicah ali v trgovinah.

Naslednji velik mesečni strošek je najemnina, ki je v tej državi precej draga. Tudi prevoz je zelo drag, hkrati pa je vsakodnevna potreba vsakogar. Naslednje mesto na seznamu zavzemajo restavracije, saj je hrana lahko precej draga, in tako kot v večini držav predvsem tisti, ki so premožni, skoraj vsak dan jedo v restavracijah, kar pa večini ljudem minimalna plača ne omogoča. Kot običajno pa se najmanj denarja porabi za oblačila in dodatke.

Tisti, ki mesečno prejemajo minimalno plačo v višini približno 940 evrov bruto, bodo morda težko pokrili vse stroške, še posebej, če najemajo stanovanje. Kljub temu je minimalna plača v tej državi veliko boljša in višja kot v večini drugih balkanskih držav.

Povprečna mesečna neto plača je precej visoka in čeprav so tudi stroški posameznikov, ki prejemajo povprečno mesečno plačo visoki, lahko po mnenju strokovnjakov povprečen državljan Slovenije živi udobno in brez težav zasluži za preživetje. Seveda bodo tisti, ki najemajo stanovanje, vedno težje odplačevali mesečne račune in najemnine, toda Slovenija je v splošnem ravno pred kratkim dosegla visok življenjski standard.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice