Naprej na vsebino

Trump: TikTok ostaja, WeChat odhaja

Ameriški predsednik Donald Trump je dogovor, ki bi kitajski aplikaciji za izmenjavo videov TikTok omogočil nadaljnje delovanje v ZDA, podprl.

Ameriški predsednik je »blagoslovil« partnerstvo med TikTokom in ameriškima podjetjema Oracle in Walmart.

Pred tem je Trump ukazal prepoved uporabe aplikacije v ZDA, pri čemer je navedel pomisleke glede nacionalne varnosti. Lastnik TikToka, ByteDance, je sicer zanikal obtožbe, da je pod nadzorom kitajske vladajoče komunistične stranke ali si jih deli z njimi, a ameriški varnostni uradniki so se bali, da bi lahko podatke, ki jih je zbral lastnik TikToka, predal kitajski vladi. Zdaj, ko so se v ameriški del priljubljene aplikacije vpletla tamkajšnja podjetja, si Trump prizadeva za večji nadzor nad zbranimi podatki.

Dogovor TikToka ne vpliva na prepoved kitajske aplikacije za pošiljanje sporočil in plačil WeChat, ki v ameriških trgovinah z aplikacijami od včeraj zvečer ni več na voljo. Tencent, konglomerat, ki ima v lasti WeChat, je ameriško prepoved označil za »nesrečno«.

Preberite tudi:

Donald Trump nominiran za Nobelovo nagrado za mir

Trump pritiska, generalni direktor TikToka se poslavlja

Po TikToku Trump napoveduje še prepoved Alibabe in drugih kitajskih podjetij v ZDA

TikTok in ByteDance sta pozdravila odobritev predsednika Trumpa in sporočila, da bo slednji v celoti zagotovil ameriške zahteve glede nacionalne varnosti.

Prepir s TikTokom je nastal v času povečanih napetosti med Trumpovo upravo in kitajsko vlado zaradi številnih vprašanj, vključno s trgovinskimi spori, protesti v Hongkongu in obvladovanjem izbruha koronavirusa v Pekingu.

Trump dogovor okoli TikToka podprl.
Trump dogovor okoli TikToka podprl.
Vir slike: Solen Feyissa, Unsplash

Kakšen je predlagani posel?

V dogovoru bi bila ustanovljena nova družba, imenovana TikTok Global. Sedež tega podjetja bi bil v ZDA, po možnosti v zvezni državi Teksas, z večino ameriških direktorjev, ameriškim izvršnim direktorjem in strokovnjakom za varnost.

Oracle in Walmart naj bi imela pomemben delež v podjetju, družba ByteDance pa se je strinjala z varnostnimi zaščitnimi ukrepi za podatke ameriških uporabnikov. Podatke TikToka bi shranil Oracle, ki bi imel pravico do pregleda izvorne kode.

Predsednik Trump je dejal, da bosta novo podjetje TikTok »popolnoma nadzorovala Oracle in Walmart«. Toda v sobotni skupni izjavi sta Oracle in Walmart dejala, da bosta skupaj lastnika le 20 odstotkov novo ustanovljenega podjetja TikTok Global.

Od tega 20-odstotnega deleža bo Oracle prevzel 12,5, Walmart pa 7,5 odstotka, poročajo tamkajšnji lokalni mediji.

To nekako ne izpolnjuje zahtev predsednika Trumpa po popolni prodaji ameriške družbe TikTok v ZDA, kar je bil v osnovi namen izvršne odredbe, ki jo je Trump podpisal avgusta, a predsednik Trump zdaj preusmerja temo in pravi, da bo posel državi zagotovil nova delovna mesta in ogromne davčne prihodke.

Oracle in Walmart sta v svoji izjavi navedla, da bo TikTok Global ustvaril več kot 25.000 novih delovnih mest in v ZDA plačal več kot 5 milijard ameriških dolarjev davka.

Dogovor, vendar ne takšen, kot ga je zahteval Trump

To ni dogovor, ki si ga je zamislil Donald Trump – želel je, da se ameriška podružnica podjetja proda. Tega ni dosegel. Po novem gre namreč bolj za skupno podjetje treh družb.

Oraclova vloga je še posebej pomembna, saj deluje kot »zaupanja vreden partner«, ki varuje podatke uporabnikov. Toda v predlaganem dogovoru bi kitajski lastnik TikTok ByteDance še vedno imel večino novega podjetja.

Ameriški predsednik Donald Trump je dogovor, ki bi kitajski aplikaciji za izmenjavo videov TikTok omogočil nadaljnje delovanje v ZDA, podprl.
Kljub sklenjenem dogovoru, bo zadnjo besedo o TikTok imela Kitajska. Vir slike: Solen Feyissa, Unsplash

Zakaj se je torej Trump odločil, da jo odobri?

Zdi se, da je zdaj zadovoljen s predlaganimi varnostnimi ureditvami. Vendar je zadeva nekoliko bolj zapletena. Podjetja so se po navedbah Trumpa strinjala, da bodo prispevale pet milijard dolarjev skladu za t. i. patriotsko izobraževanje, ki bo poučeval ljudi o pravi zgodovini ZDA.

ByteDance je v nedeljo v izjavi, ki so jo objavili na novičarski aplikaciji Toutiao, zavrnil vedenje o tovrstnem skladu. Kot so zapisali, so o petih milijardah dolarjev za sklad prvič slišali iz medijev.

Prvi del omejitev glede TikToka bo sicer v ZDA stopil v veljavo že prejšnji teden, saj si aplikacije ne bo več možno naložiti na nove telefone. Sicer pa ima ByteDance čas do sredine novembra, da najde ameriškega kupca za ameriški del operacij TikToka, če želi še delovati v ZDA, kjer ima okoli sto milijonov uporabnikov.

Nič še ni zaključeno, kitajska vlada mora namreč dogovor še odobriti – in zaenkrat ni nobenega zagotovila, da se bo to zgodilo.

»Dogovoru sem dal svoj blagoslov. Če ga izpeljejo, super, če ne, je to tudi v redu,« je povedal še ameriški predsednik.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice