Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Vikend je pred vrati, pred vami pa je nov prispevek, ki povzema stvari, ki so se v Sloveniji in po svetu dogajale točno pred 100 leti. V Reki se je pričela širiti huda bolezen, po Sloveniji so že takrat zaokrožili ponarejeni bankovci, v Šiški pa so se razveselili prve električne razsvetljave. Več pa v nadaljevanju.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu o nogometu in koncu sveta

Pred 100 leti v Slovencu

»Kuga na Reki«

Tako se je glasil naslov članka, ki je obveščal o tem, da so bili najdeni trije bolniki s kugo. Prestavljeni so bili v bolnišnico v naselju Pehlin. Dvajset oseb, ki so bile z njimi v stikih, so takoj izolirali in jih imajo pod strogim zdravniškim nadzorom. Napisano je bilo še, da je zbolela še ena oseba, vendar niso še prepričani, ali je razlog bolezni prav tako kuga.

Vzrok za kugo naj bi bila slaba higiena. Gabriele D’Annunzio, ki je leto pred tem zavzel Reko, naj ne bi skrbel za ustrezno čistočo mesta. Smeti so ležale po ulicah, saj ni nihče poskrbel za njihov sežig v krematoriju, medtem pa je D’Annunzio prirejal slavja.

Poskus anarhističnega napada v Milanu

Po zapisu v Slovencu naj bi anarhisti v Milanu z bombami poskušali porušiti stolnico Corso Vittorio Emanuele. Pri hišna preiskava, ki so jo žandarji opravili pri enem izmed anarhističnem voditelju, so odkrili večjo zalogo bomb in drugega orožja ter načrte. Najdeni načrti so razkrili plan, da so anarhisti nameravali med cerkveno mašo metati v ladjo cerkve bombe s strehe.

To pa niso edini nemiri v Italiji, ki so se dogajali. Veliko trenja je bilo med delavci in državo. V ladjedelnici v Milanu so namerno v morje spustili rušilec, zgrajen za kraljevo mornarico. Delavci so na vojake streljali s strojnico, dokler niso vojaki pripeljali oklepnega vozila in strojnico uničili. V Genovi, Torinu in še nekaterih drugih mestih so delavci prav tako zavzeli več tovarn. Nadnje pa je oblast poslala vojsko.

Ponarejeni dinarski bankovci

V tistem času so zaokrožili ponarejeni bankovci za 20 dinarjev. Pri nekem zavodu v Ljubljani so našli večje število takšnih ponarejenih bankovcev. Bralce časopisa so opozorili, da naj bodo previdni pri sprejemanju dinarskih bankovcev ter naj še posebej pazijo pri bankah v Avstriji. Ugotovili so, da se je prav tam strankam izročilo večje število ponarejenih bankovcev.

V Šiški pridobili električno razsvetljavo

Tiste dni je bila v Šiški prirejena ljudska veselica, saj so imeli otvoritev električne razsvetljave. Organizirala jo je električna zadruga, poskrbeli so za hrano, pijačo in paviljone, vstopnina pa je znašala en dinar.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice