Naprej na vsebino

Zelene juhe: zakaj jih enostavno moramo jesti?

Že velikokrat smo lahko slišali, da je listnata zelena zelenjava dobra za naše zdravje in da so za naše zdravje zelo koristne zelene juhe. A kakšne so dejansko te koristi? Ko govorimo o listnati zeleni zelenjavi, katera zelenjava pravzaprav je to?

K listnati zeleni zelenjavi sodi zelenjava, katere listi se jedo. Med najbolj priljubljene spadajo listnati ohrovt, blitva, špinača, brokoli in zelje. Te vrste zelene zelenjave so neverjeten vir vitaminov A in C, kalcija, železa in vlaknin. Kalorij in natrija imajo zelo malo. Poleg tega je listnata zelenjava povezana z zmanjšanim tveganjem za nekatere vrste raka, bolezni srca in diabetesa. Tovrstno zelenjavo je treba vključiti v vsakodnevno prehrano, da se izboljša splošno zdravje.

Preberite tudi:

Lačni, a letno zavržemo več kot 52.000 ton užitne hrane

Vrt v lončku

Torej, kako natančno naj kuhamo tovrstno zelenjavo? Način kuhanja bo odvisen od tega, katero zeleno listnato zelenjavo smo izbrali. Živila, kot sta listnati ohrovt in blitva, je treba temeljito sprati, da se odstrani vsa umazanija. Od tam ju lahko približno 5 minut kuhamo z nekaj česna in oljčnega olja. Zeleno listnato zelenjavo, kot je špinača, lahko jemo surovo ali kuhano. Pri tem ima kuhana različica višjo hranilno vrednost.

Brokoli, ki je odličen vir vitaminov A in C, kalija in folata, lahko uživamo surovega ali kuhanega na več načinov. Lahko je kuhan na pari ali ocvrt. Vendar pa bo vrenje hitro odstranilo pomembna hranila, saj se veliko hranil izgubi v vročo vodo. Takšna voda se lahko tudi pije, zato so zelo priporočljive zelene juhe.

Zelene juhe so polne antioksidantov.
Zelene juhe so polne antioksidantov.
Vir slike: silviarita, Pixabay

Zelene juhe z zelenjavo z vrta

Eden popularnejših načinov za poletno-jesenski prehod so recepti za zelene juhe z zelenjavo z vrta. Tako so vrtne zelene juhe odličen način za uporabo zelenjave, ki jo imate na vrtu. Zelene juhe so tudi odličen način, da v svojo prehrano vnesete več zelenja, ker so tako enostavne za pripravo in slastnega okusa.

Če ne vrtnarite ali nimate doma vrta, obiščite lokalno tržnico ali pojdite v trgovino po vso potrebno zelenjavo za odlične zelene juhe. Resnično lahko uporabite katero koli vrtno zelenjavo, ki vam je na voljo, ali tisto, ki je trenutno v sezoni. Lahko pa vključite preizkušene in prave favorite. Večina teh zelenih listnatih zelenjav ima podobne prehranske profile, le da je nekatera bogatejša z antioksidanti kot druga.

Zelena listnata zelenjava je odličen vir vitamina K, A, C, magnezija, mangana, kalcija in fosforja. Tovrstna zelenjava je poleg mikrohranil odličen vir vlaknin, z malo maščob in z malo beljakovin.

Zelene juhe z ohrovtom delujejo protivnetno

Ohrovt ima številne koristi za zdravje, tako kot večina zelene listnate zelenjave, vsebuje pa tudi številne koristi iz družine križnic, vključno z močnimi razstrupljevalnimi lastnostmi. Ohrovt prav tako znižuje tveganje za nekatere vrste raka, predvsem zaradi vsebnosti ITC (izotiocianati iz glukozinolatov). Ti so namreč odgovorni za moč ohrovta pri razstrupljevalnem sistemu. Ohrovt je na splošno protivnetno živilo, ki ga je zelo enostavno vključiti v zelene juhe.

Tudi špinača in zelena sta odlični za zelene juhe

Špinača vsebuje posebna fitohranila, ki dokazano pomagajo zmanjšati vnetja v telesu in imajo tudi koristi proti raku. Kot pri večini sadja in zelenjave ima tudi špinača veliko vlaknin, ki pomagajo našemu prebavnemu sistemu, da nas dlje časa nasiti in sprošča stalen pretok energije v naša telesa.

Zelena je odličen vir vitamina C, za katerega vemo, da pomaga v boju proti prostim radikalom in zaščiti naše celice pred poškodbami. Ker zelena vsebuje edinstveno vrsto vlaknin, pektin, je za naš prebavni sistem odlična, saj ima protivnetne učinke za izboljšanje našega prebavnega zdravja. Vitamini in minerali, skupaj s temi antioksidanti, ki jih najdemo v zeleni, so tudi odlični za splošno kardiovaskularno bolezen.

Zelene juhe z vodno krešo

V vodni kreši je dejansko več antioksidantov kot v ohrovtu, a je vodna kreša nekoliko manj priljubljena. Vodna kreša je okusna in najbolje postrežena kar surova, saj ima nežno teksturo in rahlo zemeljski in sladek okus. Vodna kreša se goji tudi v vodi, od tod tudi ime, in je lahko okusen okras za zelene juhe.

Zelene juhe z zeleno listnato zelenjavo.
Zelene juhe z zeleno listnato zelenjavo.
Vir slike: Daria Shevtsova, Pexels

Ohrovt in fižol sta odlični sestavini za pripravo zelene juhe

Zdi se, da so zelene juhe danes zelo popularne, zato je tukaj preprost in zdrav recept za zeleno juho iz ohrovta in fižola.

Sestavine:

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 8 velikih strokov česna, zdrobljenih ali mletih
  • 1 srednje velika čebula, sesekljana
  • 4 skodelice sesekljanega surovega ohrovta
  • 4 skodelice piščančje ali zelenjavne juhe z nizko vsebnostjo maščob
  • 2 pločevinki belega fižola
  • 4 manjši paradižniki, sesekljani
  • sol in poper po okusu
  • 1 skodelica sesekljanega peteršilja

Priprava:

V velikem loncu segrejete olivno olje. Nato dodaste česen in čebulo ter dušite do mehkega. Dodaste ohrovt in mešate dokler ohrovt ne oveni. Dodaste 3 skodelice juhe, 2 skodelici fižola in ves paradižnik, zelišča, sol in poper. Kuhate 5 minut.

V mešalniku ali živilskem rezalniku zmešate preostali fižol in juho, dokler ni gladka. Zmes vmešate v juho, da se zgosti in kuhate še 15 minut. Na koncu dodaste na gladino zelene juhe še sesekljani peteršilj.

Zeleno listnato zelenjavo za zelene juhe lahko vedno dodajate in spreminjate. Tako bodo zelene juhe vedno polne pomembnih hranilnih snovi, predvsem pa bodo okusne.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice