Naprej na vsebino

Sedem dejstev, ki jih morate vedeti o omrežju 5G

Prihodnost je v veliki meri odvisna od povezljivosti. Od umetne inteligence in avtomobilov, ki vozijo sami, telemedicine in mešane resničnosti do še nepredvidenih tehnologij. Za vse te stvari, za katere upamo, da bodo naredile naše življenje lažje, varnejše in bolj zdravo, bodo potrebne hitre internetne povezave, ki so vedno na voljo.

Da bi sledili eksploziji novih pripomočkov, ki so povezani z internetom in vozil, da ne omenjamo poplave pretočnega videa, je mobilna industrija predstavila nekaj, kar se imenuje 5G (tako je imenovano, ker gre za peto generacijo brezžične omrežne tehnologije).

Preberite tudi:

Telekom Slovenije vklopil 5G, naslednji dan uporabniki odrezani od sveta

5G v Sloveniji po navodilih EU

Obljublja se, da bo 5G v telefon prinesel hitrost približno 10 gigabitov na sekundo. To je več kot 600-krat hitreje od običajnih hitrosti 4G pri današnjih mobilnih telefonih in 10-krat hitreje od običajne domače širokopasovne storitve Google Fiber, kar je dovolj hitro, da v 25 sekundah prenesete 4K film visoke ločljivosti.

Omrežje 5G.
Omrežje 5G.
Vir slike: Geralt, Pixabay

5G je peta generacija celičnih omrežij, ki prinaša nove zmogljivosti, ki bodo ustvarile priložnosti za ljudi, podjetja in družbo. Kaj pa bo novo omrežje pomenilo za vas? Preprosto povedano: veliko. 5G deluje na istih radijskih frekvencah, ki se trenutno uporabljajo za vaš pametni telefon, v omrežjih Wi-Fi in v satelitskih komunikacijah, vendar omogoča tehnologiji, da gre še veliko dlje. Poleg tega, da omogoča, da lahko na svoj telefon v nekaj sekundah prenesete celozaslonski HD film, 5G resnično zanesljivo in brez zamika povezuje stvari povsod. To omogoča, da lahko ljudje stvari merijo, razumejo in upravljajo v realnem času.

Kaj pravzaprav je 5G?

5G je tehnologija brezžičnega omrežja naslednje generacije, ki naj bi spremenila način življenja in dela ljudi. 5G bo lahko hitreje upravljal z več povezanimi napravami kot obstoječe omrežje 4G LTE. Pričakuje se, da bodo te izboljšave omogočile val novih vrst tehnoloških izdelkov. Omrežja 5G so se začela uvajati v ZDA in po svetu leta 2018 in so še vedno v zgodnjih dneh, vendar strokovnjaki pravijo, da je potencial velik.

Zakaj 5G?

Po svetu se podjetja potegujejo za najhitrejše ali največje omrežje. Prav tako države tekmujejo, katera bo prva, ki bo uvedla popolnoma delujoče 5G omrežje po vsej državi. A zakaj? 5G predstavlja ogromne prednosti nove tehnologije, ki bi naj spodbudile nove transformativne tehnologije, ne samo za potrošnike, temveč tudi za podjetja, infrastrukturo in obrambne aplikacije.

Kakšne so prednosti 5G?

Velik del navdušenja okoli 5G je povezan s hitrostjo. Obstajajo pa tudi druge ugodnosti. 5G bo imel večjo pasovno širino, kar pomeni, da lahko obvlada veliko več povezanih naprav kot prejšnja omrežja. To v praksi pomeni, da ni več pikčastih in kvadratnih storitev, ko ste na prenatrpanem območju. Omogočil bo še bolj povezane naprave, kot so pametne zobne ščetke in avtomobili, ki vozijo sami.

Omrežje 5G bo tudi zmanjšalo zakasnitev oziroma čas, ki je potreben, da mobilni telefon ali druga povezana naprava pošlje zahtevo s strežnika in dobi odgovor na skoraj nič. Prav tako bo komunikacija z »oblakom (cloud)« poenostavljena.

Kako deluje?

Pri 5G omrežju, signali pretakajo nove radijske frekvence, kar zahteva posodobitev radia in druge opreme na celičnih stolpih. Obstajajo trije različni načini za izgradnjo omrežja 5G, odvisno od vrste sredstev, ki jih ima brezžični operater. Ti načini zajemajo nizkopasovno omrežje (široko območje pokritosti, vendar le približno 20% hitrejše od 4G), visokopasovno omrežje (superhitre hitrosti, vendar signali ne potujejo dobro in se borijo za premikanje po trdih površinah) in srednje pasovno omrežje (uravnava hitrost in pokritost).

Podjetja, ki gradijo superhitra omrežja 5G, morajo namestiti na tone majhnih celic, ki so približno tako velike kot škatle za pico, na svetlobne stebre, stene ali stolpe, pogosto v razmeroma majhni bližini. Iz tega razloga superhitrostna omrežja večinoma postavljajo po mestih. Sčasoma bo večina podjetij imela kombinacijo različnih vrst omrežij, ki bodo omogočale široko pokritost in hitre hitrosti.

Kako hitre bodo hitrosti prenosa?

Po podatkih skupine za brezžično industrijo GSMA naj bi bila najhitrejša omrežja 5G vsaj 10-krat hitrejša od omrežja 4G LTE. Nekateri strokovnjaki pravijo, da bi bili sčasoma lahko 100-krat hitrejši. To je dovolj hitro, da lahko dvourni film prenesete v manj kot 10 sekundah, v primerjavi s približno 7 minutami s 4G. Dejanske hitrosti prenosa so odvisne od številnih dejavnikov, vključno z lokacijo in omrežnim prometom.

Omrežje 5G je še bolj zmogljivo.
Omrežje 5G je še bolj zmogljivo.
Vir slike: Mohamed Hassan, Pixabay

Kako lahko novo omrežje uporabljate?

Da se potrošniki lahko povežejo in izkoristijo prednosti omrežja 5G, morajo imeti naprave, ki to podpirajo. Samsung, Motorola, Huawei, LG in več drugih proizvajalcev mobilnih naprav so izdali telefone 5G. Pričakuje se, da bo tudi Apple izdal 5G iPhone pozneje jeseni 2020.

Ali obstajajo pomanjkljivosti 5G omrežja?

Po mnenju strokovnjakov, bo pomembno sprejetje 5G omrežja trajalo leta. Industrijska trgovinska skupina GSMA ocenjuje, da bo do leta 2025 približno polovica mobilnih povezav v omrežju 5G. Ostalo bo starejša tehnologija, kot sta na primer 4G in 3G omrežji. Obstajajo pa tudi pomisleki glede regulacije 5G omrežja in skrbi glede varnosti, še posebej, ker bodo nad osnovno 5G omrežje zgrajene ključne tehnologije, kot so avtomobili, ki vozijo sami in zdravstveni sistemi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice