Naprej na vsebino

Kako samozavest vpliva na vašo uspešnost?

Jutri je tista velika košarkarska tekma, ali pa gre morda za predstavitev v službi, ali celo zmenek, ki ste se ga veselili. V posteljo greste z nervoznim občutkom, ki se vam pretaka v črevesju. Občutek se vas drži čez noč in še naslednji dan. Ne glede na to koliko se trudite znebiti občutka zaskrbljenosti, vas skrbi kako bo vaša samozavest vplivala na vašo uspešnost.

Preberite tudi:

Zakaj je samozavest ključ do uspeha

Mamica ima velik vpliv na hčerkino samozavest

Samozavest ali pomanjkanje samozavesti lahko resnično vpliva in ovira vašo uspešnost. Morda imate omejujoča prepričanja o sebi, ki postavljajo zgornjo mejo vaše uspešnosti, ali pa se morda zaradi sindroma prevaranta ali perfekcionizma počutite kot, da niste dovolj dobri. Vsi trije primeri vam lahko preprečijo, da bi izpolnili svoj resnični potencial.

Samozavest pomaga do uspehov.
Samozavest pomaga do uspehov.
Vir slike: Andrea Piacquadio, Pexels

Kako pomanjkanje samozavesti vpliva na vas?

Ko govorimo o uspešnosti, ne mislimo samo na športne dosežke. Da, to je del tega, vendar v svojem vsakdanjem življenju na več načinov redno nastopate. Samo vzemite primere iz uvodnega besedila.

Velika predstavitev v službi ali šoli je oblika nastopa. Če greste na zmenek, je to tudi lastna oblika nastopa. Želite se potruditi, ne glede na to, katera oblika nastopa je na vrsti. A vendar iz enega ali več razlogov težko verjamete vase. Raziščimo, kako lahko pomanjkanje zaupanja vase vpliva na samozavest.

Omejevanje lastnih prepričanj vpliva na samozavest

Ste že slišali za koncept, znan kot stekleni strop? Pogosto se uporablja v profesionalnih okoljih, lahko pa imate stekleni strop tudi v svojem osebnem življenju, kar neposredno vpliva na vašo samozavest.

Stekleni strop je prispodoba vaše življenjske kapice. Strop preprečuje, da bi se povzpeli še višje, zato ostanete tam, kjer ste. Nekateri imajo menda višji stekleni strop, ki jim omogoča, da se povzpnejo v nebo, drugi pa nižji.

Omejujoče prepričanje je podobno temu steklenemu stropu. Morda ste nekoč verjeli, da je nebo tudi za vas meja. Potem se je nekaj zgodilo, na primer komentar šefa ali mentorja ali slab razhod s partnerjem ali prijateljem. Zdaj ne verjamete vase enako kot nekoč.

Zaradi svojih omejujočih prepričanj stekleni strop potegnete toliko nižje. Lahko se izognete nekaterim izzivom, ki bi jih nekoč takoj poskusili, ker se vam zdi, da vam nikoli ne bodo uspeli.

Sindrom prevaranta

Če ste izkusili sindrom prevaranta, potem ste verjetno okusili uspeh, pogosto v velikih odmerkih. V svojem poklicnem ali osebnem življenju ste se morda dobro odrezali, da ste bili povabljeni na velike dogodke ali govorniške zasedbe.

Ko se srečate z drugimi v poslu ali na prireditvah, si ne morete pomagati, da ne bi čutili, da so vsi boljši od vas. Prevladujoč občutek pri sindromu prevaranta je, da se vam zdi, da si ne zaslužite biti tam. Dobesedno se počutite kot prevarant, od tod tudi ime.

Lahko se na vso moč trudite, da se vaši resnični občutki ne bi razkrili drugim, kajti takrat bodo morda mislili, da ste prevarant, tako kot to mislite vi. To vam lahko izčrpa samozavest.

Samozavest je privlačna.
Samozavest je privlačna.
Vir slike: C Technical, Pexels

Perfekcionizem

Drugo področje, na katerem lahko izvirajo vaše težave z zaupanjem, je perfekcionizem. Kot otrok so vam morda govorili, da nihče ni bil popoln, a ko ste odraščali, so zahteve in pričakovanja začela postajati vedno večja.

Zdi se vam, da morate biti popolni, da se lahko v čem odlikujete. To lahko močno pritiska na vas, da celo vsakodnevne naloge opravljate brezhibno, saj menite, da morate ohraniti brezhibno evidenco. Toda napake so človeške narave in se dogajajo vsem nam. Tako dobimo povratne informacije, se iz njih učimo in gradimo svojo samozavest.

Kako samozavest pomaga izboljšati uspešnost?

Morda verjamete, da ste negotova oseba. Da bi to premagali, se pri stvareh toliko bolj potrudite, pripravljajte se toliko več časa in bodite toliko bolj pozorni, tako da boste vse majhne podrobnosti naredili ravno prav.

To je en način, da se tega lotite. Druga učinkovitejša metoda je delo na izboljšanju samozavesti. Članek iz Psychology Today iz leta 2011 opozarja na vrsto pomembnih študij o samozavesti v uspešnost. Podatki so potrdili, da je poleg sposobnosti tudi vaša samozavest enako pomembna za uspeh. V članku piše: »… samozavestni ljudje, ne glede na spol, so bili po navadi bolj natančni.«

Ko greste ven iz svoje cone udobja in nastopite, naj bo to šport, delo ali karkoli drugega in imate tako trdno prepričanje vase, boste morda ugotovili, da presežete celo svoja pričakovanja. Ne gre za to, da bi se vaše fizične sposobnosti nujno izboljšale, ampak da vas ne zadržujejo škodljiva, omejujoča prepričanja o sebi. Tako se lahko bolj osredotočite na trenutno nalogo.

Samozavest nas naredi srečnejše.
Samozavest nas naredi srečnejše.
Vir slike: Andrea Picquadio, Pexels

Zakaj je samozavest tako pomembna?

Ko si prizadevate za večjo samozavest, boste zagotovo imeli neuspehe. Ti se zgodijo vsem in zaradi njih ne smete odnehati. V tistih dneh, ko se počutite še posebej negotovo, si zapomnite te razloge in si prizadevajte za izboljšanje samozavesti.

Samozavestna oseba lahko vstopi v katerokoli sobo in najde temo, o kateri se lahko pogovarja z vsemi. Takšno mreženje lahko odpre nove poklicne in osebne priložnosti. Morda boste izvedeli za odpiranje novega delovnega mesta, za katerega sicer ne bi. Na ta način lahko spoznate tudi svojega novega najboljšega prijatelja.

Ko si zamislite svoj uspeh, lahko nato dobro delate in dosežete svoje cilje. Večji kot je vaš uspeh, lažje se počutite prepričani v svoje sposobnosti. Ta samozavest vam bo omogočila, da boste še naprej rasli, bodisi v hobiju ali v svojem poklicnem življenju.

Samozavest je privlačna. Čeprav imajo vsi slabe dni, ko se počutijo manj vredne, je nekdo, ki projicira samozavest, običajno srečnejši. Ob tem tudi drugi lažje verjamejo vanje.

Samozavest izboljša vaše življenje. Koliko časa izgubite zaradi strahu pred večjimi dogodki, za katere se bojite, da boste na njih spodleteli? Kako nesrečno se počutite? Kako potrti ste, ko v življenju doživljate neuspeh za neuspehom? Ko postanete bolj samozavestni in vaša samozavest raste, je število neuspehov vedno manj.

Ko ne boste uspeli, boste imeli orodja za hitrejše vračanje nazaj. Poleg tega ste, kot smo že povedali, srečnejši v svojem življenju, zaradi česar je vsak dan toliko bolj prijeten. Pomanjkanje samozavesti lahko vpliva na vašo uspešnost, vendar je dobra novica ta, da se, ko se vaša samozavest razvija, izboljša tudi vaša uspešnost.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice