Skip to content

Jadranka Juras: »Vojaki na misijah pobijajo lokalno prebivalstvo«

Na nacionalni RTV Slovenija smo bili v soboto, 28. novembra, priče lažnivi izjavi, ki si jo je privoščila pevka Jadranka Juras. V oddaji »Zadnja beseda« je izjavila, da slovenski vojaki na mirovnih misijah pobijajo lokalno prebivalstvo. O očitni laži se ni opredelil nihče od pristojnih na RTV Slovenija.

Preberite tudi:

Ali lahko Slovenija obstane brez vojske?

»Slovenski fantje morajo v vojsko, da bodo moški«

V omenjeni oddaji, kjer vsak konec tedna v debati sodelujejo znane slovenke, se pogovarjajo o različnih temah. Tokrat je bila ena izmed tem slovenska vojska. Iztočnica so bila finančna sredstva, ki jih namerava vlada nameniti vojski. Omenjena izjava ene izmed gostij, Jadranke Juras, je bila tako izrečena v sklopu omenjene tematike.

Posnetek zaslona Facebook objave Jadranke Juras o izjavi o Slovenski vojski.
Posnetek zaslona Facebook objave Jadranke Juras o izjavi o Slovenski vojski.

Mirovne sile skrbijo za normalno življenje lokalnega prebivalstva

Debata o resničnosti oz. neresničnosti izjave sploh nima nobenega smisla. Tistemu, ki vsaj malo pozna poslanstvo, ki ga opravljajo vojaki na kriznih žariščih, je namreč vsaj v osnovi znano, kakšna je naloga mirovnih sil. Mirovne sile, ki delujejo pod okriljem Nata, Evropske unije in Združenih narodov, na kriznih območjih skrbijo, da lahko ljudje kolikor toliko normalno živijo.

Poleg skrbi za mir je njihovo poslanstvo v tem, da lahko otroci obiskujejo šole, da skrbijo za ranljive skupine, pomagajo pri obnovah šol, zagotavljajo pitno vodo, pomagajo pri oskrbovanju s hrano in opravljajo še druge humanitarne aktivnosti. Bistvo delovanja mirovnih sil je torej v omogočanju normalnega življenja lokalnega prebivalstva.

Vloga mirovnih sil je torej bolj kot vojaškega, prej humanitarnega značaja. Slovenija že triindvajset let sodeluje na mirovnih misijah po vsem svetu. Trenutno deluje v devetih mednarodnih operacijah 329 pripadnikov slovenske vojske. Do danes je naša vojska napotila 14.000 svojih pripadnic in pripadnikov na različne misije.

Zavrnitev laži: Nihče od slovenskih vojakov ni na misijah nikogar ubil

Izjava Jadranke Juras je čista laž, saj v 23 letih nihče od slovenskih vojakov ni nikomur storil nič žalega, kaj šele, da bi koga ubil. Če že govorimo o kakršnemkoli napadanju, je bilo to evidentirano ravno obratno; slovenski vojaki so bili namreč večkrat napadeni s strani lokalnih milic. Edina smrt med pripadniki slovenske vojske na tujih misijah je bil samomor slovenske vojakinje na Kosovu leta 2009.

Obsodba izjave z vladne strani, opozicija in RTV Slovenija tiho

Na izjavo Jadranke Juras so se odzvali mnogi, med drugim tudi obrambni minister Matej Tonin in poveljnik slovenskih obrambnih sil brigadir Miha Škerbinc. Izjavo Jadranke Juras sta označila za velik škandal in žalitev slovenskih obrambnih sil. Izjavo je komentiral tudi notranji minister Aleš Hojs.

Na Twitterju je med drugim zapisal, da takšne nastope dopušča RTV Slovenija, medtem ko so opozicijske stranke tiho. Pri tem je mislil predvsem na SD, Levico in LMŠ. Ravno tišina levih političnih strank in tiho dopuščanje RTV Slovenije je bistveni problem te izjave ter tudi drugih izjav in dejanj, ki smo jim s strani različnih akterjev priče v zadnjem času.

Tišina pušča odprto pot laži

Zdi se, da se takšni izpadi pojavljajo vse pogosteje, kar nas lahko navdaja z občutkom, da ne ne gre za spontane izpade posameznikov, ampak za premišljena dejanja, ki so v interesu določenih ozadij. Tišina levih političnih strank ob izjavi Jurasove in dvoumno izražanje ob dejanjih reparja Zlatka, takšne občutke samo potrjuje.

S tem, ko določena politična skupina, podprta z nacionalno televizijo ob takšnih izjavah ostaja tiho, pomeni, da pomemben del kreatorjev slovenskega javnega mnenja pušča odprto pot laži. Pri tem ni toliko problem lažniva izjava ali nedopustno dejanje s strani posameznikov, ampak predvsem molk tistih, ki so se v takšnih primerih dolžni opredeliti.

RTV Slovenija je dolžna skrbeti za resnico

S tem odpiramo pot, ne samo lažem posameznikov, ampak lažem, ki so sistemsko podprte. Ljudje, ki slišijo lažnive izjave in gledajo nedopustna dejanja jih v večini primerov sami ne preverjajo, ampak jim v glavnem verjamejo. Je pa to dolžnost tistih, ki oblikujejo slovensko javno mnenje.

Glede na to, da slovenski državljani z obveznim mesečnim prispevkom podpiramo in omogočamo delovanje RTV Slovenija, je dolžnost odgovornih, da skrbijo za korektnost, predvsem pa za resnicoljubnost. Ob tem izgovarjanje, češ, da izjav njihovih gostov ne komentirajo, je zelo na trhlih nogah.

Dvojna merila RTV Slovenija

Ko je bila v začetku novembra na RTV Slovenija oddaja z naslovom »Odločitev«, ob 30. obletnici odločitve za plebiscit, je v njej sodelovalo nekaj gostov, ki so ključno prispevali k osamosvojitvi Slovenije. Skozi vso oddajo smo lahko na ekranu spremljali zapis, da izjave gostov ne odražajo stališča RTV Slovenija.

V tem primeru je RTV Slovenija jasno povedala, da ne stoji za izjavami in stališči gostov, medtem ko vsaj takšne izjave, ni bila sposobna glede njihove gostje Jadranke Juras. Iz tega je razvidno, da gre pri RTV Slovenija za dvojna merila, predvsem pa ne gre za merila nacionalnega značaja, saj njihove drže ne podpira velik del njihovih plačnikov.

Dvojna merila RTV Slo o oddajah, ki jih predvajajo.
Dvojna merila RTV Slo o oddajah, ki jih predvajajo.
Vir slike: Politikus

Laž tlakuje pot v propad

Družba, kjer resnico zamenja laž, je zagotovo obsojena na propad. Tega bi se lahko naučili predvsem iz zgodovine, ki niti ni več toliko oddaljena. Na laži je bil zgrajen nacistični režim, ki je poveličeval eno raso in si izmišljal laži o domnevnih sovražnikih sistema.

Na laži je bil zgrajen komunistični režim, ki je povzdigoval umetno enakost narodov in si, podobno kot nacizem, izmišljal laži o domnevnih nasprotnikih. Lažnive izjave in nedopustna dejanja, ki smo jim priče v zadnjem času, krepijo prepričanje, da slovenska družba drvi v sistem, kjer je sta v ospredju laž in kaos.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice