Skip to content

Od besed k dejanjem!

Ministrstvo za zdravje je javnost obvestilo o izdanem sklepu o imenovanju delovne skupine za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva. V Slovencu je naš zunanji svetovalec Miha Burger v svojih prispevkih (Aktivni državljan in Zakon o javnem naročanju, Odprto pismo: Samo sprašujem kot aktivni državljan (mislim, da mi obstoječi sistem to dovoljuje), Zakon in predpise o javnih naročilih je potrebno spremeniti – 2. del) že opozarjal na pomanjkljivosti in absurde pri javnem naročanju. Prav tako smo objavili mnenja dr. Blaža Mrevljeta (Blaž Mrevlje o javnem naročanju v zdravstvu), ki je član ustanovljene skupine.

Naloga novoustanovljene delovne skupine je priprava sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva z namenom vzpostavitve najbolj racionalnega pristopa pri nabavi medicinske opreme in pripomočkov. Imenovana delovna skupina bo pripravila predloge sprememb in jih posredovala ministru, pristojnemu za zdravje, ter ministrstvu, pristojnemu za javna naročila, ki omenjene predloge upošteva pri pripravi sprememb Zakona o javnem naročanju.

V delovno skupino za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva so bili imenovani: kot vodja mag. Simona Hribar Motore (Ministrstvo za zdravje), Tadej Štular (Ministrstvo za zdravje), Sašo Matas (Ministrstvo za javno upravo), Sebastjan Apat (Kabinet predsednika vlade), Gorazd Kalan (skupina zdravstvo.si), Simon Podnar (skupina zdravstvo.si), Blaž Mrevlje (skupina zdravstvo.si), Matija Jurij Kališnik (skupina zdravstvo.si), Andrej Vranič (skupina zdravstvo.si) in Miha Skubic (zunanji sodelavec).

Skupina pa je že začela z delom in se na vse nas obrača s prošnjo in pobudo. Celoten apel si lahko preberete v nadaljevanju.

Spoštovane sodržavljanke, spoštovani sodržavljani, spoštovane davkoplačevalke, spoštovani davkoplačevalci, bolnice in bolniki ter kolegice in kolegi,

obveščamo vas, da smo bili pred kratkim na pobudo članice kabineta predsednika Vlade, gospe Jelke Godec, povabljeni v delovno skupino na Ministrstvu za zdravje, ki ima za nalogo pripraviti spremembe na področju nabav v slovenskem zdravstvu in Zakona o javnem naročanju. 

Ker področje nabav in Zakon o javnem naročanju ocenjujemo kot dva glavna, ne pa edina problema slovenskega državnega zdravstva, ki skozi prirejene javne razpise za umetno vzdrževanje previsokih cen zdravil, pripomočkov, naprav, potrošnega materiala in storitev (IT, gradbenih, servisnih) vsako leto omogočata odtekanje ogromnih količin davkoplačevalskega denarja iz zdravstvenega sistema (na desetine milijonov evrov) in posledično siromašenje in opustošenje zdravstvenega sistema, daljšanje čakalnih vrst, nekontrolirano in pogosto nesmiselno privatizacijo ter tudi dobesedno nepotrebne smrti državljank in državljanov zaradi neustrezne ali prepozne oskrbe v zastarelem državnem zdravstvu, smo se odločili, da povabilo sprejmemo. 

Pred sprejemom vabila smo se natančno pogovorili o tem, kako resen je namen povabila in ustanovitve delovne skupine. Dobili smo zagotovilo, da je namen spremeniti zdravstvo iz državnega v moderno javno iskren. Zato je naša državljanska dolžnost, da smo se vabilu odzvali in da podamo predloge in rešitve na podlagi naših izkušenj – doma in v tujini – ter tako pomagamo k spremembam v družbi na področju, ki ga najbolje poznamo – zdravstvu. 

Naše delo v delovni skupini je prostovoljno in brezplačno. Verjamemo, da se bo v resnici izkazalo, da je namen sprememb resen, da bo Ministrstvo za zdravje pokazalo, da je po 30 letih vendarle prišel čas spremembe in prepotreben trenutek za modernizacijo države, začenši prav v njenem največjem podsistemu – zdravstvu. Verjamemo, da bo delo potekalo učinkovito, v dobrem delovnem vzdušju z enim skupnim ciljem: zagotoviti gospodarno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem in bogatenje tistega, ki mu je namenjen – zdravstva – ter dostopni in pravočasni oskrbi slovenskih bolnic in bolnikov.

Zavedamo se tudi, da so spremembe na področju nabav v zdravstvu eden najpomembnejših, ne pa edini korak k vzpostaviti vsem dostopnega in učinkovitega javnega zdravstvenega sistema. Zato ob tej priliki tudi pozivamo vse dobro misleče ljudi, da nam pri tej nalogi pomagajo po svojih najboljših močeh. Vabimo vas, da nam pošljete predloge, pobude, mnenja, komentarje in vaše morebitne izkušnje s področja nabav v zdravstvu preko našega spletnega obrazca.

Vsako mnenje in pomoč sta dobrodošla. Vabimo vas, da nam pošljete predloge, pobude, mnenja in komentarje s področja nabav v zdravstvu preko našega spletnega obrazca.

O poteku, dilemah in rezultatih našega dela v delovni skupini Ministrstva za zdravje vas bomo sproti obveščali na strani www.zdravstvo.si in naših socialnih omrežjih.

V upanju na uspeh in doprinos k modernemu javnemu zdravstvu ter modernejši državi vas lepo pozdravljamo.

Matej Beltram

Gorazd Kalan

Matija Kališnik

Blaž Mrevlje

Marko Noč

Simon Podnar

Samo Vesel

Andrej Vranič

Krištof Zevnik

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice