Naprej na vsebino

Ministrstvo za gospodarstvo podalo gostincem smernice za obratovanje lokalov

V zadnjih dneh je veliko prahu dvignila novica, da nekateri gostinski lokali kljub omejitvam delujejo in v svojih prostorih gostijo obiskovalce. Po pojasnilih nekaterih naj bi bil sprejem gostov dovoljen, če so naenkrat v lokalu prisotni zaposleni iz istega podjetja.

Svojo zgodbo je delil Miha Houston, lastnik Houston Resorta. Povedal je, da so med zaprtjem na dan pripravili približno 100 do 150 malic za zaposlene, nato pa so se morali zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti jeseni, preusmeriti na dostavo. To jim je pomenilo precejšen logistični izziv, dodatne stroške in obvezno zaposlitev dodatnih ljudi.

Preberite tudi:

V turizmu pod vprašajem kar 20.000 delovnih mest

PKP 7: Kaj pravijo gospodarstveniki

Od oktobra do decembra so pri NIJZ in ministrstvu za gospodarstvo preverjali, če bi lahko zaposlene, ki delajo pri Slovenskih železnicah, postregli v gostilni, da ne bi jedli zunaj na mrazu. Dobili pa so vedno enak odgovor – da to ni dovoljeno.

Gostilna lahko naenkrat sprejme zaposlene, ki delajo pri istem podjetju

Konec decembra jih je nato obiskala inšpektorica z Uprave za varno hrano, ki je zaposlenim v gostilni podala povsem drugačne informacije. Povedala je, da podjetjem ni treba dostavljati hrane, saj lahko jejo v gostilni, če se v istem terminu tam nahajajo zaposleni iz istega podjetja in če ima gostilna z njimi sklenjene pogodbe. Pri tem je seveda treba upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, ki jih je podal NIJZ.

Tako je Houston Resort z januarjem začel delovati na drugačen način. Malice so začeli streči v svojih prostorih in sklenili pogodbe s 30 podjetji. Od takrat dalje v svojih prostorih postrežejo okoli 60 gostov na dan. Kot so potrdili na zdravstvenem inšpektoratu, bi lahko na tak način delali že ves čas.

Če je bila pogodba za nudenje malic sklenjena z več podjetij, dobi gostinski lokal značaj javnega prostora, zaradi česar je treba upoštevati odlok ministrstva za notranje zadeve o največjem dovoljenem številu oseb.
Če je bila pogodba za nudenje malic sklenjena z več podjetij, dobi gostinski lokal značaj javnega prostora, zaradi česar je treba upoštevati odlok ministrstva za notranje zadeve o največjem dovoljenem številu oseb.
Vir slike: Pixabay

Andreja Mojškrc z zdravstvenega inšpektorata je pojasnila, da se organizirana prehrana v gostinskih lokalih lahko izvaja, če se v njih istočasno nahajajo zaposleni iz istega podjetja, ki posledično predstavljajo mehurček. Ko se celotna ekipa iz enega podjetja odpravi iz lokala, lahko pride naslednja. Pri tem naj ne bi veljala pravila glede omejitve zbiranja.

Houston je v pogovoru z drugimi gostinci ugotovil, da so tudi oni glede tega, kaj je v tem primeru dovoljeno in kaj ne, prejemali kontradiktorne informacije. Ti so zato jezni zaradi nejasnih in zavajajočih informacij.

Stranka SD bo zahtevala izredno sejo odbora DZ za gospodarstvo

Stranka SD bo zaradi nejasnosti, povezanih s pogoji delovanja gostincev, zahtevala izredno sejo odbora DZ za gospodarstvo. Po oceni SD bi gostinci zaslužili najmanj povrnitev izpada dohodka, ki je nastal zaradi neustrezne komunikacije. Po ocenah Knežaka, poslanca SD, bi jim bilo pravično zagotoviti tudi 100-odstotno nadomestilo za čakanje na delo, saj je gostinstvo med panogami, ki bodo v nastali situaciji med zadnjimi odprle svoja vrata.

Na spletni strani ministrstva za gospodarstvo so bila objavljena še naslednja pojasnila glede pravil, ki veljajo v trenutnih razmerah:

  • Če je gostinski lokal sklenil pogodbo le z enim podjetjem, lokal ni opredeljen kot javni prostor, zato omejitve zbiranja ne veljajo. Vseeno pa je treba upoštevati vsa priporočila NIJZ glede preprečevanja širjenja okužbe.
  • Če je bila pogodba za nudenje malic sklenjena z več podjetij, dobi gostinski lokal značaj javnega prostora, zaradi česar je treba upoštevati odlok ministrstva za notranje zadeve o največjem dovoljenem številu oseb. To število je bilo novembra šest, od prejšnjega ponedeljka dalje je deset, vmes pa je bilo 0.

Državni sekretar Simon Zajc priznava, da bi moralo biti sporočanje vsebin tega odloka bolj jasno, usmerjeno in proaktivno. Primer odgovora strokovne delavke na ministrstvu v novembru, da storitev ponujanja malic ni mogoča, je bil po njegovem opažanju premalo natančen, predvsem ker pri tem ni bilo dodanega opozorila, da je treba preučiti še odloke drugih ministrstev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice