Naprej na vsebino

Digitalna umetnost – edina umetnost, ki je dostopna vsem

Ljudje ustvarjamo vizualno umetnost že vse od začetkov obstoja naše vrste, začenši z mogočnimi upodobitvami divjadi, ki jih najdemo v jamah od Francije do Indonezije. Umetnost je interpretativna in odraža notranjo vizijo ustvarjalca, ki naj bi bila v sozvočju z gledalčevimi čutili, čustvi in intelektom. Dobra umetnost vedno navdihuje.

Vizualna umetnost se nenehno razvija. Na primer, včasih je bilo oljno slikarstvo povsem nov način slikanja. Danes je v ospredju digitalna umetnost. V prihodnjih letih pa bomo sprostili umetniški potencial navidezne resničnosti.

Preberite tudi:

Si minister za kulturo zares zasluži grožnje s smrtjo?

Kultura nosi umetnost, umetnost pa kulture ne …

Digitalna umetnost je začela nastajati v poznih osemdesetih letih z uvedbo osebnih računalnikov. Trideset let kasneje živimo v svetu, v katerem prevladujejo zasloni in kjer povprečna oseba porabi deset ur na dan za digitalne naprave. Hkrati je prišlo do radikalnega upada stroškov programske opreme, ki je potrebna za ustvarjanje digitalne umetnosti, z eksponentno rastjo čipov in pasovne širine. Zaradi tega je ustvarjanje digitalne umetnosti dostopno umetnikom in drugim ustvarjalcem, ki želijo raziskati potencial tega medija.

Digitalna umetnost je ustvarjena s programsko opremo.
Digitalna umetnost je ustvarjena s programsko opremo.
Vir slike: Ivan Samkov, Pexels

Digitalna umetnost je sodobna umetnost

Digitalna umetnost je sodobna umetnost, ki uporablja metode množične produkcije s pomočjo digitalnih medijev. Digitalna umetnost je močno vplivala ne samo na slikanje in risanje, temveč tudi na kiparstvo, glasbo in video. Digitalna umetnost je prisotna v oglaševanju (spletna mesta, logotipi, brošure, reklamni panoji ob cesti), v ilustracijah (knjige, stripi in spletna mesta), 3D-modelih (filmi, animacije in videoigre) ter v digitalnih umetniških delih (oglasi in plakati).

Digitalna tehnologija in umetniško izražanje sta zdaj neločljivo povezana. To vznemirljivo integracijo umetnosti, računalnikov in oblikovanja je omogočila briljantna sinergija med umetnostjo, matematiko, znanostjo in tehnologijo. Glavni izziv digitalnih umetnikov in digitalnih oblikovalcev je uporaba digitalnih orodij za ustvarjanje nepozabnih slik, ki se resnično dotaknejo gledalčevih občutkov in pritegnejo njegov intelekt.

Večina spletnih slik je tako ali drugače estetsko izboljšana. Veliko spletnih slik je prvotno ustvaril umetnik, ki dela v drugem mediju, zdaj pa jih široko razširjajo po spletu. Nasprotno od tega pa izvirne spletne posnetke ustvarja programska oprema za računalniško grafiko, ki uporablja navidezno platno in pribor za »slikanje« s čopiči, barvami in drugimi orodji. Številne od teh instrumentov ponuja le digitalna umetnost, kar daje računalniško ustvarjenim umetniškim delom potencialno večplastno zapletenost, ki jo je z izkušnjami razmeroma enostavno doseči.

Digitalna umetnost vključuje umetniške oblike, ustvarjene z digitalnimi tehnološkimi orodji (npr. računalniško ustvarjene slike in videi), ter izboljšuje ali ustvarja večjo dostopnost z računalniško tehnologijo (npr. novi, razširjeni distribucijski mediji za glasbo, e-knjige in uprizoritvene umetnosti).

Zakaj prav digitalna umetnost?

Učinkovitost in stroškovna smiselnost – Umetnik ali ilustrator, ki je usposobljen za uporabo digitalnih orodij, lahko hitro ustvari digitalno umetnost brez večjih naložb v čas ali denar.

Vsestranskost – Digitalna umetnost je lahko računalniško ustvarjena, skenirana in spremenjena ali narisana s tabličnim računalnikom in miško. Videourejanja so takojšnja in reverzibilna.

Trajnost ­– Digitalna umetnost se lahko shrani za nedoločen čas v obliki računalniške datoteke, zato je vplivi okolja ne morejo poškodovati.

Popolna replikacija – Digitalna umetnost omogoča natančno ponovitev izvirnega dela. Izvodi in izvirnik so enaki.

Močan vtis za minimalne stroške – Dobro izdelane digitalne slike lahko z minimalno naložbo ustvarijo močan vtis na gledalca. V oglaševanju lahko na primer služijo kot poziv k dejanju (CTA).

Izboljša komunikacijo – Digitalna umetnost je nujna za privabljanje spletnih gledalcev. Izboljša komunikacijo in razumevanje gledalca.

Digitalna umetnost je drugačna vrsta ustvarjalnosti

Umetnost se šteje za digitalno, če je ustvarjena s programsko opremo na računalniški platformi. Rezultat se sicer ne loči od nedigitalnih slik, vendar je postopek povsem drugačen, z značilnimi izzivi in prednostmi. Izbira orodij, ki so najbolje prilagojena ustvarjanju digitalne umetnosti, zahteva strokovno znanje in iznajdljivost.

Številne umetnike pritegne dejstvo, da je težko predvideti končni rezultat digitalnih umetniških del, kadar postopek vključuje več programskih aplikacij. Razlike od prvotne zasnove do končnega rezultata so lahko od neverjetnih do groznih. Na srečo postopek digitalnega ustvarjanja omogoča, da se lahko vrnemo nazaj korak za korakom, če končni izdelek ne izpolnjuje pričakovanj.

Digitalna umetnost omogoča popolno replikacijo.
Digitalna umetnost omogoča popolno replikacijo.
Vir slike: Anthony Shkraba, Pexels

Digitalna umetnost in vloga družbenih medijev

Pred kratkim so bili oglaševalski posnetki skladni z demografskimi cilji podjetja. V zadnjih letih so vse bolj izpopolnjeni algoritmi uspeli iz množičnih podatkov pridobiti specifične informacije za podskupine. To pomeni, da so tako pisane vsebine kot posnetki, ki jih vidimo na družbenih omrežjih, v veliki meri prilagojeni našim demografskim in psihografskim profilom.

To je dobrodošel razvoj, saj tržna niša omogoči višje stopnje konverzije v primerjavi z množičnim trženjem. Ta prednost velja tudi za digitalne umetnike, ki morajo ciljati na občinstvo, ki je bolj dovzetno za njihovo blagovno znamko umetnosti.

Družbeni mediji igrajo veliko vlogo pri razvoju digitalne umetnosti. Družbeni mediji zajemajo občinstvo za videopredstave, prilagajajo umetnost željam ljudi in olajšajo sodelovanje pri ustvarjanju nove umetnosti.

Digitalna umetnost se vključi in širi neposredno na internetu, zato tradicionalni »vratarji« (npr. založniki, snemalna podjetja, prodajalne videoposnetkov) ne monopolizirajo svojih trgov. Vsakdo, ki ima dostop do interneta, lahko naloži vsebino. Vsakih šestdeset sekund se na YouTube naloži več kot osem ur videoposnetkov.

Rezultat tega je demokratizirana, razdrobljena poplava razpoložljivih informacij in stvaritev, s priznanimi umetniki, ki so prisiljeni tekmovati z amaterji – slednji pa se lahko, če so dovolj nadarjeni, tudi sami dvignejo do statusa slave.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice