Naprej na vsebino

Znotraj lastne regije: Kam na Gorenjskem?

Gorenjska je po vseh naravnih danostih tako bogata, je kot ves svet v kapljici vode, da je preprosto nemogoče zaobjeti, predstaviti vse kotičke, dolinice, vršace, skrite loge, jezera, vodovje. Najlepše pa je, da v gorenjski regiji lahko najde prav vsak nekaj zase, ne glede na kondicijsko pripravljenost, starost, vrsto športne dejavnosti, željo po umirjenem doživljanju narave ali skrajno adrenalinski telesni preizkušnji.

Tu je tako, da se na izlete, da si uresničimo popolnoma različne želje, skorajda ne podajamo na različne konce, ampak je pokrajina tako razgibana, da si lahko na enem mestu vzameš, kar in koliko želiš. Tako se lahko na neko točko zapelješ in tam kolesariš, opraviš sproščujoč pohod ali vzpon na dvatisočaka, si privoščiš plezanje v steni, ferato ali celo zaplavaš v kaki modrini ledeniškega jezera. Gorenjska regija nas tudi v času zapore razvaja, tolaži in bogati.

Preberite tudi:

Znotraj lastne regije: Kam na izlet v savinjski regiji?

Znotraj lastne regije: Kam v podravski regiji?

Jezersko s Planšarskim jezerom    

Jezersko je nekoliko odmaknjeno od najbolj gostega turističnega toka in zato še toliko bolj prvinsko in zanimivo. Pričaka vas idilično Planšarsko jezero, od tu pa se odpirajo številne možnosti: pozimi je blizu jezera drsališče, na travnikih od jezera, mimo Anceljna (zadnje kmetije) pa vse do spodnje postaje tovorne žičnice za Češko kočo pa so urejene proge za smučarski tek po čudovitih planjavah in gozdovih. In lahko zatrdim, da na progah stika z naravo nikoli ne zmoti pretirana gneča.

Poleti se lahko po teh poteh sprehajate ali kolesarite, ob tem se odpirajo čudoviti pogledi na ostenje Kamniško-Savinjskih Alp, na Skuto, greben Dolgega hrbta. Skoraj ne morete od tu, ne da bi se povzpeli na Češko kočo, neustavljivi pa potem še naprej do Skute in na druge vrhove – in najbolj vzdržljivi tudi na najvišjega očaka Kamniško-Savinjskih Alp – na Grintovec. Na poti domov si lahko pri izviru pod Ankovo domačijo natočite izvirsko zdravilno slatino.

Idilično Planšarsko jezero na Jezerskem. Vir slike: Wikimedia.
Idilično Planšarsko jezero na Jezerskem.
Vir slike: Wikimedia.

Jezero Črnava, osameli Storžič in hribi, hribi, hribi

Na poti z Jezerskega se lahko ustavite ob romantičnem jezercu Črnava pri Preddvoru s čisto vodo, okrog jezera pa vodi simpatična sprehajalna pot. Tik ob jezeru stojita hotel Bor in pa Grad Hrib z jesenovim drevoredom, kamor se hodijo poročat zaljubljenci. Ker pa smo na Gorenjskem, od tu vodijo številne poti na bližnje vzpetine – na sv. Jakoba, Potoško goro, Javorov vrh, na katere se radi zapeljejo tudi izkušeni kolesarji, iz sosednje vasi Bašelj pa čez sv. Lovrenca vodi pot na osameli in izzivalno visoki Storžič.      

Bled kot izhodišče – Bohinj, Pokljuka, Vintgar, po dolini Radovne v Krmo

Bled ponuja čudovite oglede, sprehajalne poti ob jezeru, kopanje v jezerski vodi, vožnjo s pletno, a se je škoda ustavljati le tam, lahko nam služi kot izvrstno izhodišče. Od tu se lahko odpeljete do Bohinja s še enim prelepim ledeniškim jezerom in možnostmi najrazličnejše rekreacije, lahko zavijete na Pokljuko ali si privoščite edinstveno doživetje v Vintgarju, lahko pa se zapeljete do Gorij in se podate v prelepo dolino Radovne.

Po tej dolini peš ali s kolesom prispete v Krmo, eno od triglavskih dolin, in se lahko ustavite in odpočijete v Železničarskem domu, mimo katerega vodi pot naprej v ostenje in na Triglav. Krma je pozimi priljubljen cilj turnih smučarjev s Kredarice.

Storžič kraljuje nad okoliškimi hribi. Vir slike: Wikipedia.
Storžič kraljuje nad okoliškimi hribi.
Vir slike: Wikipedia.

Srce Julijskih Alp   

Med Komno, Krnom, Triglavskimi jezeri, Prehodavci, Kanjavcem, Doličem, Kredarico in Triglavom potekajo najbolj priljubljene planinske pešpoti pri nas, ki so tudi najbolj oblegane. Lepa alternativa je pot čez Lepo špičje. Sicer pa je pristopov na Triglav in v osrčje Julijskih Alp veliko iz različnih smeri iz treh dolin, Kota, Vrat in Krme, morda je še najbolj mirna pot iz Kota.

Julijske Alpe ponujajo seveda še veliko drugih gorskih izzivov in čudovitih in mogočnih vrhov, med njimi Škrlatico, Rjavino, Prisojnik, Jalovec, na katerega vodi gornike ena izmed poti iz Tamarja, doline, ki se začne v Planici, še enem našem biseru, obe dolini pa sta zelo priljubljeni za družinske izlete. Tisti, ki si želijo več samote in miru, ju v Julijcih zlahka najdejo, na sploh pa naše Alpe in gorovja še vedno ponujajo prvobitne izkušnje in pristen stik z naravo, ker je ta ostala v večini nedotaknjena.

Slikovite in gozdnate Karavanke

Tudi gorska veriga Karavank premore kar nekaj dvatisočakov – poleg najvišjega Stola so tu še Košuta, Vrtača, Golica in Begunjščica, poleg njih pa še kopica nižjih vrhov, vsi pa so zelo obiskane točke s kočami, priljubljene zaradi posebne narave in na splošno manj zahtevnih vzponov. Počasi bodo na grebenih Karavank pokukale iz zemlje zoisove vijolice, čez dober mesec dni pa se bo na pobočjih pod Golico zgodil vsakoletni naravni čudež: prekrile jih bodo gorske narcise, pogled, ki ga je vsekakor vredno doživeti.

Razgibano Škofjeloško, Polhograjsko, Idrijsko hribovje    

Blegoš, Ratitovec, Soriška planina, Črni vrh, Križna gora – so prepredeni s potmi, ki so idealne za družinske pohode tudi z mlajšimi otroki, na vseh vrhovih pa čakajo prijazne gorske koče. Tisti, ki radi zbirajo žige, lahko opravijo Loško planinsko pot.

Skozi Kropo tik ob hišah teče potok Kroparica.
Vir slike: Geago.si.

Kropa in Kamna Gorica z edinstveno arhitekturo    

Posebno doživetje je tudi obisk nenavadnega kraja z bogato zgodovino. Takšna sta železarska Kropa ob potoku Kroparica in Kamna Gorica. Kropa, po svojih žebljih v 18. in 19. stoletju znana v velikem delu evropskih držav, je bila kot prvi kraj pri nas razglašena za kulturnozgodovinski spomenik nacionalnega pomena. Slovenska peč je naš železarski tehniški izum, ohranjeni pa so še vigenjci in vsa zgodovina tega legendarnega kraja je na ogled v Kovaškem muzeju. Oba kraja osupneta s svojo arhitekturo – z nanizanimi hišami ob vodnih koritih.

Gorenjska velja za območje skopuhov, ampak naravi z njeno radodarnostjo z naravnimi in zgodovinskimi dragocenostmi tega res ne gre očitati.  

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice