Naprej na vsebino

Kaj so ponujala fimska platna leta 1991

Film, ki ga imenujemo tudi sedma umetnost, je ena izmed najbolj razširjenih oblik zabave. Združuje besedno, likovno, glasbeno, plesno in gledališko umetnost in lahko prikazuje realnost ali domišljijo. So filmi, ki jih komaj da pogledamo do konca, ali pa jih sploh ne, so pa tudi filmi, ki jih gledamo vedno znova. Med temi jih je kar nekaj nastalo tudi leta 1991. Se spomnite katerega izmed njih?

Preberite tudi:

Moda pred 30 leti

Glasba pred 30 leti: od ciganske krvi s svobodnim soncem vse do Kalifornije

Sine, ti sam pel’!

Tri osebe, ki jim je skupno to, da so siti svojega vsakdana, se odločijo, da gredo na jug. Gospa Sara (Majolka Šuklje) pri sedeminosemdesetih zbeži iz doma za ostarele, nepopustljiv stanodajalec je razlog, da se za pot v neznano odloči glasbenik David (Bojan Emeršič), mlada pevka Laura (Nataša Matjašec Rošker) pa ni zadovoljna z razmerami v bendu. Z neregistriranim starim mercedesom se odpeljejo na jug. In tako nastane prvi slovenski celovečerni igrani film po osamosvojitvi: Babica gre na jug.

Scenarij za film, ki so ga posneli v 26 dneh, je v štirih dneh na pisalni stroj napisal Vinci V. Anžlovar, ki je film tudi režiral. Ne glede na ovire pri snemanju – nekatere prizore so morali posneti šele zvečer, ker je snemanje motil hrup letal, saj se je v času snemanja jugoslovanska vojska umikala iz Slovenije, količina filma je bila omejena, ne tako kot danes, ko se filmi snemajo digitalno,  kompletna ekipa, od scenografinje do kostumografinje, maskerke, do direktorja fotografije in režiserja so prvič sodelovali pri filmu – je bil film uspešnica. Prodan je bil v 36 držav po svetu, filmsko distribucijo je imel v 5 državah.

Med slovenskimi filmi, ki so nastali v tem letu, velja omeniti tudi TV-film Operacija Cartier Mirana Zupaniča, ki je bil posnet po literarni predlogi Drobtinice Mihe Mazzinija. V glavni vlogi je zaigral Borut Veselko. Film Primer Feliks Langus ali Kako ujeti svobodo govori o obsedenosti s politiko, teorijami zarot in nacionalizmom. Avtoprevoznik Feliks (Boris Cavazza) je obseden z idejo, da ima zmožno komunikacije z nezemeljskimi silami, te pa naj bi ga opozarjale na morebitno invazijo sovražnih sil na slovensko ozemlje.

Ali so jagnjeta prenehala kričati?

Med najuspešnejšimi tujimi filmi leta 1991 je bil triler Ko jagenjčki obmolknejo režiserja Jonathana Demmeja. V njem je kot dr. Hannibal Lecter nastopil Anthony Hopkins. Psihiater, ki je bil obsojen kot kanibalistični serijski morilec, je mladi preiskovalki FBI Clarice Starling (Jodie Foster) pomagal z nasveti, kako ujeti serijskega morilca po imenu Buffalo Bill (Ted Levine).

Film je prejel kar pet oskarjev. Filmski kritiki, režiserji in drugi poznavalci filmske umetnosti ga pogosto označujejo za enega najvplivnejših filmov vseh časov.

Dobiš to, s čimer se zadovoljiš

Pred tridesetimi leti sta se Geena Davis in Susan Sarandon v zgodovino filma vpisali kot naslovni junakinji kultne kriminalne drame Thelma in Louise. Ta drama je pod vprašaj postavila ustaljene predstave o vlogi žensk v družbi. V tem filmu se javnosti prvič predstavi tudi Brad Pitt, ki igra mladega simpatičnega štoparja.

Prestrašeno gospodinjo Thelmo prijateljica Louise prepriča, da se odpravita na pot z avtom. Sledi cela vrsta zapletov, zaradi katerih se posledično znajdeta na napačni strani zakona. Luise ustreli moškega, ki je poskušal posiliti Thelmo. Takrat se odločita, da bosta pobegnili čez mejo in v Mehiki začeli popolnoma novo življenje. Ko vesta, da jima ne bo uspelo, se poženeta čez rob Velikega kanjona.

Sodni dan, Nepoznana dežela in druga nadaljevanja

Leta 1991 je izšlo tudi nekaj nadaljevanj, med katerimi je bil najbolj odmeven Terminator 2: Sodni dan z Arnoldom Schwarzeneggerjem, Lindo Hamilton, Edwardom Furlongom in Robertom Patrickom v glavnih vlogah. Film je nadaljevanje Cameronovega Terminatorja iz leta 1984. V tem filmu smo se čudili novim inovativnim računalniškim tehnikam. Terminator 2 je bil takojšen hit, že v otvoritvenem vikendu v kinodvoranah je prinesel 31,8 milijona dolarjev prihodkov, do konca predvajanja po vsem svetu pa skoraj 520 milijonov dolarjev.

Zvezdne steze 6: Nepoznana dežela je šesti film iz priljubljene znanstvenofantastične serije Zvezdne steze, posnet leta 1991 v studiu Paramount Pictures. Zgodba nas postavi v dramatični čas, ko sta po več letih vojne federacija in klingonsko cesarstvo tik pred sklenitvijo miru, ko klingonsko plovilo skoraj uniči napad, domnevno s strani ladje Enterprise. Zdaj se oba svetova pripravljata na zadnje, smrtonosno srečanje.

Ko film uspe, se zdi, da ustvarjalci čutijo potrebo po nadaljevanju zgodbe. Tudi leta 1991 je bilo med filmi veliko nadaljevanj. Med katerimi niso bila vsa dobra. Vir slik: splet.
Ko film uspe, se zdi, da ustvarjalci čutijo potrebo po nadaljevanju zgodbe. Tudi leta 1991 je bilo med filmi veliko nadaljevanj. Med katerimi niso bila vsa dobra.
Vir slik: splet.

Leta 1991 smo dobili tudi šesti del grozljivke Nočna mora v Ulici Brestov: Freddyjeva smrt. Skupina otrok že drugič ubije Freddyja, ki je bil sicer ubit že v prvem delu. Tokrat naj bi šlo zares, a se kljub temu v osmem delu ponovno vrne. Neuničljiva se zdi tudi lutka Chucky, ki je v tem istem letu ponovno morila v Otroški igri 3.

Šele šestnajstletna Milla Jovovich je jemala dih v filmu Vrnitev v plavo laguno. Zgodbica o dveh mladih na osamljenem otoku bolj kot karkoli drugega prikazuje razvijanje njune ljubezni. Christopher Lambert je pritegnil poglede ženskega dela publike v znanstveno fantastičnem filmu Highlander 2, v katerem nesmrtnik MacLeod pristane na Zemlji in se domisli, kako bi ljudi lahko zaščitili pred soncem, ki ljudem predstavlja nevarnost.

To seveda še zdaleč niso vsi filmi, ki so se vrteli v letu, ko je Slovenija postala samostojna država. Kateri je vam ostal v najbolj jasnem spominu?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice