Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Sporočilo vaškim dekletom

Poselska zveza in Organizacija služkinj sta v Slovencu objavili sporočilo, v katerem sta vsa »dekleta z dežele« opozarjali, da življenje v mestu ni več tako, kot včasih. Dekleta so se namreč v tistem času množično preseljevala z vasi v mesta.

»Obenem opozarjamo tudi starše, da to upoštevajo.« Povedali so še, da službe v mestih niso več takšne, kot so bile včasih. Enako je veljalo za odnose med prebivalci in življenjske razmere.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

»Organizacija služkinj ima dolžnost skrbeti za zboljšanje gmotnega položaja članicam, ima pa tudi dolžnost opozoriti pravočasno vsa ona dekleta, ki mislijo na službe v mestih, kaj jih čaka in ali je primeren čas za nastop služb ali ne.«

Amnestija v Italiji

Italijanski kraljevi par je praznoval srebrno poroko, zato so oznanili veliko amnestijo. S tem so pomilostili osebe, ki so bile obsojene zaradi vojaških in političnih zločinov ter obsojence iz bojev med komunisti in fašisti, v kolikor ni šlo za premišljene umore ali velike zločine. V pomilostitev so bili vključeni tudi državni uradniki, ki so bili kaznovani v okoliščinah zadnjega takratnega gibanja.

Italijanski kraljevi par je praznoval srebrno poroko.
Italijanski kraljevi par je praznoval srebrno poroko.
Vir slike: Wikipedia

Težave z mariborskimi mesarji

Mariborski mesarji so poslali magistratu ultimat, da bodo prekinili s prodajo mesa, če se jim ne bo dovolilo zvišati cen mesa. Občinsko sodišče je odgovorilo s pozivom, da če želijo stavkati, morajo to naznaniti pokrajinskemu namestništvu 14 dni prej.

Mesarji so se tega ustrašili, ampak so poiskali drug način za izražanje nezadovoljstva. Mesnice so začeli zapirati že ob 8. uri zjutraj, meso pa so prodajali le znanim strankam, ki so se vnaprej naročile, v majhnih količinah.

Od kmetov kupljeno najslabšo živino so v Mariboru prodajali kot prvovrstno mesa, medtem ko so boljšo živino prodajali v Italijo po štirikrat višji ceni.

»Tihotapstvo« jugoslovanskih bank

Ravnatelj pisemskega oddelka na ljubljanski glavni pošti gospod Vrtovec je prišel na sled praksi bank, ki jih je časopis označil kot tiste, ki se štejejo med najbolj »državotvorne elemente«.

Na pošti so ugotovili, da že skoraj en mesec različne banke Jugoslaviji pošiljajo denar, devize in čeke za milijone vrednosti na »tihotapski« način po pošti, da se izognejo reviziji. »Vsled tega je država zelo oškodovana.«

Pisma so zadržali ter pozvali pristojne oblasti, da izvedejo natančno preiskavo in morebitne kršitelje »eksemplarično« kaznujejo.

Žigosanje bankovcev

Iz Beograda je časopis »Epoha« javil, da je ena izmed strank podala predlog žigosanja vseh bankovcev. Na tak način bi po njihovih besedah lahko videli, točno koliko denarja ima kdo in koliko (poceni) državnega posojila je kdo vzel.

»Jugoslovenski Lloyd« pa je temu pripisal naslednji komentar: »Kdor je stavil tako moder predlog, naj se hitro pobriga, da ga da patentirati, ker bo gotovo dobil zato brezplačno stanovanje v Stenjevcu (norišnica pri Zagrebu).«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice