Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

»Ofenziva v Albaniji«

Časopisi so poročali, da se na jugoslovanski meji z Albanijo opaža zbiranje albanski čet. Med predstražami obeh držav je že prihajalo do streljanja.

Albanci naj bi tudi napadli vas Tajmaši in požgali 69 hiš. Vlada je vasi namenila 500.000 dinarjev finančne pomoči in poslala posebno komisijo, ki je zadevo preiskala in vladi predložila poročilo.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

28. oktobra se je pričel pohod Jugoslovanski čet na albansko ozemlje. »Naša vojska je po preciznem topniškem ognju prekoračila mejo.« Cilj je bil samo zavzeti strateške pozicije, da bi se lahko država zavarovala pred neprestanimi napadi albanskih skupin. Takratna meja je namreč onemogočala primerno obrambo Jugoslavije, zato so imeli tudi ljudi na pogajanjih v Parizu, da bi se meja za stalno prilagodila.

Albanci so ob pohodu Jugoslovanskih čet izvedli močan napad, vendar je bil odbit in Jugoslovanske čete so v protinapadu prekoračile reko Drim ter napredovale do meje, ki je bila leta 1913 določena med Albanijo in Jugoslavijo.

Avstrija izrekla nevtralnost

V duhu nemirov na jugu in vzhodu Evrope je Avstrija, z ozirom na možnosti, da bi želele obmejne države s četami preko njihovega ozemlja, izdala uradno izjavo, da bo strogo nevtralna.

Izjavo je poslala vsem vladam obmejnih držav in jih prosila, da spoštujejo nevtralnost Avstrije. Ob mejah so ukrenili vse potrebno in jih zaprli.

Madžarska zasedla slovaško mejo

Poročali smo že o nastrojenosti Madžarov proti češkoslovaški. Tokrat nadaljujemo s tem, da je madžarska zasedla vso slovaško mejo. »Madžarska obmejna mesta so prenapolnjena z vojaštvom. V vsako tudi najmanjšo obmejno vas so poslali Madžari vsaj po 100 mož v popolni vojaški opremi.«

Seveda češkoslovaški vladi te priprave niso ostale neznane in so se tudi na njih vojaško pripravili. V tistih dneh pa so se potrdile tudi govorice, da obstaja tajni sporazum med Madžarsko in Italijo. Italija naj bi v sklopu sporazuma Madžarski obljubila 40.000 vojakov.

Madžarska vojska je bila v visoki pripravljenosti.
Madžarska vojska je bila v visoki pripravljenosti.
Vir slike: Wikipedia

Madžarska je sicer javno zanikala vsa poročanja o kakršnikoli vojaški mobilizaciji. V večjih mestih tudi vojakov niso namestili neposredno v mestu, ampak v okolici po poljih. »O premikanju madžarskih čet je medzavezniška kontrolna komisija v Budimpešti sicer obvestila angleško, francosko in italijansko vlado, a do danes ni niti ena omenjenih vlad ničesar ukrenila proti madžarski mobilizaciji.«

Lakota v Rusiji

V takratni Guberniji so ljudje živeli samo še od stvari, ki jim težko rečemo hrana. Prebivalstvo je preiskovalo močvirja in iskalo koreninice. Nekateri so se odpravili v mesto in tam poskušali izkopati mavec in podobna nadomestila za moko ter si iz tega pekli kruh.

En takratni »pud« želoda, kar je znašalo nekaj več kot 16 kilogramov, je stal 70 tisoč rubljev. Upoštevajoč inflacijo bi to danes pomenilo med 700 tisoč in 800 tisoč evri. En funt kruha, kar je slabo polovico kilograma, je stal 4.500 rubljev, za 16 kilogramov koreninic pa je bilo potrebno odšteti 75 tisoč rubljev.

V Tatarstanu so Američani poskrbeli za prehrano 200 tisoč otrok, vlada je poskrbela za 70 tisoč, ostalo pa je še en milijon stradajočih otrok.

V Rusiji je vladala huda lakota.
V Rusiji je vladala huda lakota.
Vir slike: Research gate
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice