Naprej na vsebino

Pismo bralca: Vojna ogroža obstoj in razvoj človeštva!

Človeštvu žal ne uspeva, da bi trajno živelo v miru. Mnogo je primerov, ko človeštvo “ne zmore” rešiti nastalih problemov s pogovori in v miru. Nesporazum preide v vojno, ki sama po sebi nič ne reši. Nesporazum vedno reši le sporazumevanje. Ruski predsednik Putin v to žal ne verjame, pa tudi ni edini, ki ga zgodovina ni streznila.

Več iz rubrike Pismo bralca:

Pismo bralca: Slabo upravljanje z divjadjo in zvermi je pripeljalo do kolapsa in anarhije

Pismo bralca: Kdo nam je ugrabil državo?

Ne pozabimo! V letih 1618-1648 so med katoličani in protestanti potekale vojne, ki so se v zgodovinsko zavest zapisale kot krvava in pogubna tridesetletna vojna. Zarisale so nov politični zemljevid Evrope. V spopadih – za versko vojno so vedno prevladali interesi po širjenju vpliva in moči. Te vojne so se končale le s pogovori  in z znamenitem vestfalskim mirom.

Druga svetovna vojna je človeštvu povzročila ogromno trpljenja in škode ter velike spremembe po končani vojni. Zahodni zavezniki, Anglija, Kanada, Avstralija … in ZDA so skupaj s Sovjetsko zvezo premagale fašiste in naciste. Države, ki jih je osvobodila SZ, so pristale v vzhodnem bloku, za železno zaveso, uvedeni so bili enopartijski režimi. Države, ki so jih osvobodili zahodni zavezniki, Francija, Italija, Belgija, Nizozemska, Luxembourg, Danska, Norveška in Zahodna Nemčija, so ostale oz. postale demokratične države, na primer Japonska in Zahodna Nemčija. V teh dveh državah so imeli zahodni zavezniki zasedbene enote vse dotlej, dokler ti dve državi nista obnovili oz. vzpostavili institucij, ki so potrebne za delovanje demokratične države, kar je spremljala obnova gospodarstva, predvsem s pomočjo ZDA. Obe državi sta, -ob pomoči zmagovalke ZDA-, postali gospodarski velesili.

Američani in zahodni zavezniki so premagali fašistično Japonsko, ki je napadla ZDA in okupirala dele drugih držav. Ameriški general MacArthur postane vrhovni poveljnik zavezniških vojaških zasedbenih enot na Japonskem. ZDA so se po zmagi odločile, da se ne sme nadaljevati nevidno sovraštvo do Japoncev in ne sovraštvo Japoncev do Američanov. Tako sovražno stanje dopušča, da ena ali druga stran, iz prikritega sovraštva, zopet začne z vojno. Zato so poraženim Japoncem predlagale zaustavitev medsebojnega sovraštva.

Menim, da ni prav, da bi se sovraštvo nadaljevanje med živimi, češ da to terjajo mrtvi. To je mnogim izgovor za sovraštvo. Sovraštvo ni podlaga razvoja in sodelovanja, temveč je vzrok zaostajanja, lahko tudi propada, ki mrtvih več ne more prizadeti. Sovraštvo vedno prizadene samo žive, ne pa pokojnih!

ZDA in Japonci so se torej sporazumeli tudi s cesarjem, da se bodo trudili, da bo med državama prevladalo prijateljstvo in spoštovanje namesto sovraštva. To se je obrestovalo obema državama, tako Japonski kot ZDA. Podobno se je to dogajalo tudi v zasedeni Zahodni Nemčiji. Obe državi sta ob pomoči ZDA postali demokratični državi in gospodarski velesili. Kdaj bodo naši in drugi voditelji opazili njuni preobrazbi in njun razvoj, ki sta koristna človeštvu? Putinova vojna to gotovo ni!    

Franc Mihič

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice