Skip to content

Vročina? Ampak vseeno ne pozabite na gibanje

Gibanje je eden temeljnih stebrov zdravja in za osnovno vzdrževanje zdravih telesnih funkcij naj bi se gibali skupno vsaj 150 minut na teden ali 75 minut, če gre za res intenzivno vadbo, kot so priporočila zdravstvenih organizacij. Se vam uspe vsak dan spraviti na katero od fizičnih dejavnosti?

Preberite tudi:

Pater Ašič je prisegal na zdravilne učinkovine jabolčnega kisa

To je včasih kar težko, sploh, če je delovnik med tednom natrpan, v tej poletni vročini pa je že kar nepredstavljivo najti čas in motivacijo za vsakodnevno gibanje. Sredi dneva je pri 30 stopinjah Celzija in več napornejša rekreacija nemogoča, med delovnim tednom pa zjutraj, ko je še dovolj sveže, za rekreacijo po navadi preprosto ni dovolj časa.      

Tako si marsikdaj v petek priznate, da je teden minil bolj ali manj sedeče. Po raziskavah pa se da ta manko fizične aktivnosti nadoknaditi – če ste dejavni vsaj čez vikend.

Gibanje. Slovenci obožujemo planinarjenje. Vir slike: Pixabay.
Slovenci obožujemo planinarjenje. Vir slike: Pixabay.

Že dva dni gibanja na teden varujeta zdravje in dvigata kakovost življenja

Ameriška raziskava, ki so jo opravili na več kot 350.000 posameznikih, je dokazala, da tisti, ki so fizično aktivni le ob koncu tedna in takrat izpolnijo svoj minimum gibanja 150 minut, prav tako bistveno prispevajo k varovanju in ohranjanju zdravja na vseh ravneh. Pri fizično aktivnih je bilo v primerjavi s tistimi, ki se ne gibljejo dovolj, precej manj obolelosti za sodobnimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, rak in druge.

Redna telesna vadba in gibanje pa ne varujeta le pred prezgodnjo smrtnostjo in boleznimi, ampak zagotavljata tudi višjo kakovost življenja, saj pozitivno vplivata na vse telesne funkcije. Izboljša se spanec, ki je ključen za zdrav metabolizem, normalno delovanje telesnih in mentalnih funkcij in nas varuje pred nastankom kroničnih bolezni. V sodobnem svetu pa ima, kot vemo, okoli 60 % ljudi težave s spanjem.

Poleti so v velik užitek vsi vodni športi, Vir slike: Pixabay.
Poleti so v velik užitek vsi vodni športi. Vir slike: Pixabay.

Gibanje ima podoben učinek kot antidepresivi

Gibanje prav tako pozitivno vpliva na duševne težave, saj zmanjšuje stres, lajša depresijo in anksioznost. Redna telesna vadba se je pokazala za učinkovito pot za dvig samozavesti in uravnavanje duševnega zdravja in ima podoben učinek kot antidepresivi.

Že nekaj časa so znani dobrodejni učinki gibanja na osteoporozo in uravnavanje ravni krvnega sladkorja, zato je zlasti za sladkorne bolnike redno udejstvovanje v fizičnih aktivnostih več kot le priporočljivo. Če ste med njimi, vam bo telo hvaležno za sprehod predvsem po zaužitem obroku.

Redna telesna vadba izboljša delovanje možganov in ustavlja nevrološke motnje

Vedno več je dokazov, da telesna vadba pozitivno vpliva na delovanje možganov in zavira nastanek alzheimerjeve bolezni, parkinsonove bolezni in drugih nevrodegenerativnih motenj, ki so v moderni družbi v porastu.

Poglejmo na to še malo bolj strokovno: astrociti so ključni element za delovanje nevronskih vezij v možganih in so povezani z nastankom alzheimerjeve, parkinsonove in drugih nevroloških bolezni. Telesna vadba spremeni delovanje astrocitov in s tem blaži simptome nevrodegenerativnih motenj.  
Dobrobiti rednega gibanja vsak teden najmanj 150 minut pa z naštetim seveda še ni konec, saj je gibanje tako osnovna človekova potreba, da vpliva na prav vsako celico in mehanizme v telesu. Z gibanjem okrepimo imunski sistem, tak nam bo to jesen in zimo prišel zelo prav.

Gibanje. Tako nas v teh vročih dneh vabijo reke, jezera in morje k eni najbolj zdravih dejavnosti - plavanju. Vir slike: Pixabay.
Tako nas v teh vročih dneh vabijo reke, jezera in morje k eni najbolj zdravih dejavnosti – plavanju. Vir slike: Pixabay.

Začnite raje takoj

Slovenci smo kar aktivni v planinarjenju, kolesarstvo postaja vse bolj razširjen šport, v teh poletnih dneh prija plavanje in naravna in urejena kopališča so kar polna, sprehodi so pa itak najljubša in zelo dobrodejna rekreacija. Če pa se vam je bilo do zdaj težko spraviti vsak dan v pogon in gibanje, ker ste bili preutrujeni od vseh obveznosti, pa upam, da vas je ta zapis spodbudil k temu, da boste vsaj za konec tedna dejavni in si boste s tem zagotovili dobro počutje in zdravje.

Morda je danes pravi dan, da začnete. Ko to pišem, zunaj še ni prevroče, zato bom pograbila teniske in odšla na polurni sprehod. Se mi pridružite (seveda v drugem času in prostoru)?  

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice