Skip to content

Facebook, Instagram in Whatsapp v težavah? Odpustili več kot 11 tisoč zaposlenih

Nekatere zaposlene v podjetju Meta, ki si lasti družbeni omrežji Facebook in Instagram ter aplikacijo za sporočanje Whatsapp, je v sredo pričakala grenka novica.

V Meti so namreč delovno silo skrčili za kar 13 odstotkov, kar pomeni, da je službo izgubilo več kot 11 tisoč zaposlenih. Poleg tega so zamrznitev zaposlovanja podaljšali do prvega četrtletja prihodnjega leta. Vse to pa zato, da bi Meta postalo bolj »vitko in učinkovito« podjetje, je v sporočilu zaposlenim zapisal Mark Zuckerberg.

Odkar je Zuckerberg leta 2004 ustanovil Facebook, je podjetje, ki se je pred letom dni preimenovalo v Meta, vztrajno zaposlovalo in do konca septembra ustvarilo ekipo 87.314 zaposlenih. Napovedano odpuščanje je tako najbolj obsežno v zgodovini podjetja.

Ustanovitelj družbenega omrežja Facebook, Mark Zuckerberg. Vir slike: NYT.
Ustanovitelj družbenega omrežja Facebook, Mark Zuckerberg. Vir slike: NYT.

»Želim prevzeti odgovornost za te odločitve in za to, kako smo prišli do sem. Vem, da je to težko za vse, še posebej pa mi je žal za tiste, ki so zaradi tega prizadeti,« je Zuckerberg sporočil v izjavi.

Težave, predvsem za Facebook, so se začele že na začetku letošnjega leta, ko so v poročilu razkrili dobiček, ki je v zadnjem četrtletju 2021 padel krepko pod pričakovanja. Prav tako je razočaralo število uporabnikov. Posledično je cena delnice podjetja Meta padla za kar 22 odstotkov.

Prejšnji mesec je Meta zabeležila še dodaten 50-odstotni padec četrtletnega dobička in drugi zaporedni upad prodaje. Cena delnice je letos skupaj padla za približno 70 odstotkov. Po napovedi o odpuščanju se je cena delnice pred odprtjem trgovalne seje dvignila za 5 odstotkov.

Zuckerberg se je v svojem pismu zaposlenim dotaknil koronavirusa in razložil, da se je takrat svet hitro preselil na splet in vzpon spletnega nakupovanja je povzročil izjemno rast prihodkov iz oglaševanja na Facebooku, Instagramu in drugje.

V lanskem letu je Meta celo dosegla tržno vrednost v višini tisoč milijard ameriških dolarjev. Takrat naj bi mnogi pričakovali, da se bo ta pospešek nadaljeval tudi po koncu pandemije.

V lanskem letu je Meta dosegla tržno vrednost v višini tisoč milijard ameriških dolarjev. Vir slike: AP.
V lanskem letu je Meta dosegla tržno vrednost v višini tisoč milijard ameriških dolarjev. Vir slike: AP.

»Tudi jaz, zato sem se odločil, da bistveno povečam naše naložbe,« je dejal vodja Mete. »Na žalost se to ni izšlo tako, kot sem pričakoval. Ne le, da se je spletno nakupovanje vrnilo k prejšnjim trendom, ampak so makroekonomski upad, povečana konkurenca in izguba oglasnega signala povzročili, da so naši prihodki veliko nižji, kot sem pričakoval. To sem naredil narobe in prevzemam odgovornost za to.«

Vsem zaposlenim, ki bodo izgubili službe, je obljubil odpravnino v višini 16-kratnika tedenske plače, ki bo za vsako leto zaposlitve povečana še za dodatna dva tedna. Izplačan naj bi bil tudi ves neizkoriščen dopust. Pri Meti bodo pokrili stroške zdravstvenega varstva zaposlenim in njihovim družinam za šest mesecev.

Zaradi občutljivih informacij je vseh 11 tisoč odpuščenih takoj izgubilo dostop do večine sistemov Meta, medtem ko so e-poštni naslovi ostali aktivni do konca dneva, zato, »da se lahko vsi poslovijo«.

»To bo prispevalo k pomembnemu kulturnemu premiku v našem poslovanju,« je dodal Zuckerberg. Podjetje se bo osredotočilo na manjše število področij z visoko prioriteto, vključno z umetno inteligenco, oglaševanjem in metaverse.

Meta se pridružuje drugim tehnološkim podjetjem, kot je Snap (Snapchat), ki so v zadnjem času odpustila večje število zaposlenih, so poročali pri New York Times. Medtem ko so mnoga od teh podjetij med pandemijo koronavirusa doživela razcvet, so nekatera v zadnjih tednih poročala o finančnih rezultatih, ki kažejo na posledice nemirov v svetovnem gospodarstvu.

Prejšnji teden je Elon Musk, novi lastnik Twitterja, odpustil približno polovico od 7.500 zaposlenih v podjetju, in dejal, da družba izgublja 4 milijone dolarjev na dan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice