Skip to content

Evropska komisija je prepričana, da so potrošniki dobro obveščeni o hrani iz žuželk

Iz Evropske komisije sporočajo, da lahko potrošniki brez težav dostopajo do vseh potrebnih informacij o živilih na osnovi žuželk.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides je v odgovoru na vprašanja poslancev Evropskega parlamenta o uživanju žuželk izjavila, da so potrošniki že seznanjeni z žuželkami kot sestavinami živil in ob tem ponovila, da so žuželke, ki se prodajajo na trgu EU, varne.

Komisija te trditve izpostavlja že več let. »FAO [Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo] navaja, da so žuželke zelo hranljiv in zdrav vir hrane. Žuželke vsebujejo veliko maščob, beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov ter lahko olajšajo prehod na zdravo in trajnostno prehrano,« so lani zapisali v izjavi.

Žuželke. Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides. Vir slike: Evropski parlament.
Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides. Vir slike: Evropski parlament.

Pred nedavnim so pojasnili, da morajo predelovalci živil, ki želijo prodajati živila na osnovi žuželk, o tem potrošnike tudi dobro obvestiti.

Vsak živilski izdelek mora imeti seznam sestavin, vključno z latinskim imenom žuželk, ki mora biti naveden na embalaži. Poleg tega morajo biti podatki o žuželkah jasni in čitljivi, na vidnem mestu, z veliko pisavo in neizbrisnim črnilom. Zakon tudi zahteva, da je na etiketi navedeno opozorilo o možni alergijski reakciji.

Z izjavo komisarke Kyriakides so zadovoljni tudi v konzorciju ValuSect, kjer spodbujajo uporabo žuželk kot trajnostnega vira beljakovin, vendar opozarjajo na pomembnost pravilne in vidne označbe živil.

Žuželke. Vsak živilski izdelek mora imeti seznam sestavin, vključno z latinskim imenom žuželk. Vir slike: JR UNIQUE FOOD.
Vsak živilski izdelek mora imeti seznam sestavin, vključno z latinskim imenom žuželk. Vir slike: JR UNIQUE FOOD.

»Čeprav Komisija spodbuja nosilce živilske dejavnosti, naj še naprej olajšujejo dostop do informacij o živilih, kar ValuSect podpira, [Komisija] meni, da uporaba dodatne in posebne oznake za uporabo sestavin na osnovi žuželk v živilih ni potrebna,« so pojasnili.

»ValuSect je zadovoljen, da si je Komisija vzela čas, da pojasni veljavno evropsko zakonodajo in da je ponovno potrdila, da imajo potrošniki že vse informacije, ki jih potrebujejo pred nakupom in uživanjem okusnih izdelkov iz žuželk.«

Junija se je EU približala odobritvi, da se z UV-žarki obdelani rumeni mlinski črvi v prahu lahko prodajajo kot hrana za ljudi.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je izdala pozitivno mnenje o varnosti in prehranski vrednosti vrste Tenebrio molitor, potem ko je francosko podjetje Nutri’Earth leta 2019 predložilo vlogo. Podjetje pričakuje, da bo končna odobritev izdana konec letošnjega leta ali v začetku leta 2024.

Žuželke. Evropska komisija je prepričana, da so potrošniki dobro obveščeni o hrani iz žuželk. Vir slike: Pixabay.
Evropska komisija je prepričana, da so potrošniki dobro obveščeni o hrani iz žuželk. Vir slike: Pixabay.

Kakovost in varnost živil, ki so na voljo v EU, je zagotovljena z obveznostjo vseh nosilcev živilske dejavnosti, da zaprosijo za odobritev za vsa nova živila, ki bi se prodajala na enotnem evropskem trgu. To pomeni, da se lahko dovolijo za prodajo le tista živila, za katera je EFSA ugotovila, da so varna.

Poleg tega je Evropska komisija poudarila, da so dovoljenja, ki se izdajo predelovalcem živil, povezana s strogimi specifikacijami in pogoji uporabe za dajanje izdelkov na trg.

Vse ocene varnosti potekajo transparentno in od leta 2003 so vse predložene vloge za nova živila na voljo javnosti. Na spletni strani EFSA je na voljo tudi vsa spremljajoča dokumentacija.

Singapur in Vietnam sta med vodilnimi državami, ki uživajo zanesljivo vladno podporo za uporabo žuželk kot hrane, medtem ko si podjetja prizadevajo razviti vse bolj »privlačne« izdelke za prehrano ljudi in hišnih živali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice