Skip to content

Mark Zuckerberg: Umetna inteligenca bo največje naložbeno področje v 2024«

Mark Zuckerberg, ustanovitelj in izvršni direktor družbe Meta, ki pod seboj združuje Facebook, Instagram in WhatsApp, je že ob spremembi imena družbe v Meta napovedal velike vložke v razvoj tako imenovanega »metaverse«.

Metaverse, izpeljanka besede »universe« (v prevodu »vesolje«), pomeni nekakšen spletni prostor, ki združi spletne in virtualne svetove, ki jih lahko ljudje brez težav prečkajo. Skratka, virtualna oziroma navidezna resničnost na kvadrat.

Kot kaže, pa je tako trg kot tudi Zuckerbergove načrte prevzel nov naraščajoči trend. To je umetna inteligenca. Kot izpostavljajo pri Morning Brew, je v zadnji predstavitvi finančnih rezultatov Zuckerberg besedo »metaverse« izustil le trikrat, medtem ko si je umetna inteligenca zaslužila kar 70 omemb.

Meta. Mark Zuckerberg je svoj pogled usmeril proti umetni inteligenci. Vir slike: AFP.
Mark Zuckerberg je svoj pogled usmeril proti umetni inteligenci. Vir slike: AFP.

Zuckerberg je dejal, da bo to »največje naložbeno področje v letu 2024«. Pri Meti pa za razvoj tega področja ne nameravajo zaposliti novih obrazov, ampak bodo nekatere zaposlene preusmerili iz ostalih področij k razvoju umetne inteligence.

Projekti številnih tehnoloških velikanov se navadno osredotočajo na enega ključnega ponudnika, torej ChatGPT, GPT-4 ali Bard, ki ga vtkejo v svoje storitve.

Meta se je tukaj odločila razširiti spekter in ponuditi več različnih možnosti interakcije z umetno inteligenco. Na voljo imajo splošnega AI pomočnika, ki se imenuje Meta AI, pripravljajo pa tudi poslovne klepetalne robote, AI osebnosti zvezdnic in zvezdnikov ter izmišljene AI like.

Meta. Zuckerbergov lik v metaversu. Vir slike: Facebook.
Zuckerbergov lik v metaversu. Vir slike: Facebook.

»Menimo, da je splošen AI pomočnik zelo pomemben, vendar menimo tudi, da bo v prihodnje v interakciji z ljudmi veliko različnih umetnih inteligenc,« je pojasnil Zuckerberg.

»Mislimo, da bo na koncu večina ustvarjalcev želela imeti takšnega pomočnika, ki bo pomagal razvijati in vključevati njihovo skupnost. Mislimo, da bo večina podjetij želela, da bi jim umetna inteligenca pomagala skrbeti za stranke in pospeševati prodajo. Zato menimo, da bo na voljo veliko različnih umetnih inteligenc.«

V odgovoru na vprašanja analitikov o tem, kako bi ti projekti umetne inteligence lahko podjetju prinesli zaslužek, je Zuckerberg dejal, da bo po njegovem mnenju umetna inteligenca povečala vključenost in obseg različnih Metinih storitev za sporočanje.

Mark Zuckerberg med predstavitvijo umetne inteligence na eni izmed konferenc. Vir slike: Getty.
Mark Zuckerberg med predstavitvijo umetne inteligence na eni izmed konferenc. Vir slike: Getty.

Ljudje se bodo namreč začeli z umetno inteligenco pogovarjati, jo vključevati v skupinske klepete in se odzivati na vsebino na AI profilih, je prepričan.

»To bo zanimiva dinamika in skoraj nova vrsta medija in umetniške oblike,« je dejal Zuckerberg. »Seveda, kadarkoli bo v aplikacijah več dogajanja, bo to ustvarilo priložnost za večjo monetizacijo.«

Zuckerberg je na predstavitvi nekaj pozornosti namenil tudi Metini osnovni dejavnosti na področju oglaševanja, ki je v zadnjem četrtletju prineslo dobre zaslužke.

Nekaj skrbi povzroča vprašanje, kako bi lahko vojna med Izraelom in Hamasom vplivala na naslednje obdobje, kar se odraža tudi v ceni delnice. V času pisanja se z delnicami Mete trguje pri 307,86 ameriškega dolarja na delnico.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice