Skip to content

Apple opušča načrte za električne avtomobile

Kot so pred kratkim razkrili pri Bloomberg, so se pri družbi Apple, ki slovi po svojih pametnih telefonih in računalnikih, odločili prekiniti desetletje trajajoče načrte za proizvodnjo električnih avtomobilov.

Namesto tega se bodo osredotočili na področje generativne umetne inteligence. Interno objavljena informacija je presenetila skoraj 2000 zaposlenih, ki delajo na projektu Apple električnih avtomobilov, ki velja za enega najambicioznejših projektov v zgodovini podjetja.

Medijski hiši Bloomberg so informacijo razkrile osebe, ki niso želele biti imenovane, saj obvestilo ni javno. Po navedbah teh oseb sta pri odločitvi sodelovala glavni operativni direktor Jeff Williams in podpredsednik projekta Kevin Lynch.

Eden izmed konceptov Applovega električnega avtomobila. Vir slike: Apple.

Eden izmed konceptov Applovega električnega avtomobila. Vir slike: Apple.

Vodji sta zaposlenim povedala, da se bo projekt električnih avtomobilov kmalu zaključil, zaposleni pa bodo premeščeni v oddelek za umetno inteligenco, ki ga vodi John Giannandrea.

Ti zaposleni se bodo osredotočili na projekte generativne umetne inteligence, ki so za podjetje vedno bolj ključna prednostna naloga.

V ekipi projekta za električne avtomobile je tudi več sto inženirjev strojne opreme in oblikovalcev grafične podobe vozil. Obstaja možnost, da se bodo ti lahko prijavili za delo v drugih Applovih ekipah. Prišlo bo sicer tudi do odpuščanj, vendar zaenkrat ni jasno v kakšnem obsegu.

Projekt električnih avtomobilov, poimenovan Titan, bi Apple ponesel v povsem novo industrija, piše Bloomberg. Pri tehnološkem velikanu so na projektu začeli delati okoli leta 2014 in v to vložili več milijard dolarjev.

Tim Cook, izvršni direktor družbe Apple. Vir slike: FilmMagic.

Tim Cook, izvršni direktor družbe Apple. Vir slike: FilmMagic.

Zasnovati so želeli popolnoma avtonomno električno vozilo z notranjostjo, podobno limuzini, in z glasovno vodenim upravljanjem. Vendar se je projekt že skoraj od samega začetka soočal s težavami, Apple pa je večkrat zamenjal vodstvo in strategijo ekipe.

Ob tem poznavalci pravijo, da je bil Apple še vedno leta oddaljen od dejanskega zagona proizvodnje lastnih avtomobilov. Poleg videza vozila je bil velik izziv tudi razvoj tehnologije avtonomne vožnje.

Ohlajanje trga električnih vozil

Applova odločitev prihaja v času, ko z različnih koncev poročajo o ohlajanju trga električnih avtomobilov in drugih vozil.

Rast prodaje se ohlaja, saj visoke cene in pomanjkanje polnilne infrastrukture potencialne kupce odvračajo od prehoda na električno vozilo.

Visoke cene in pomanjkanje polnilne infrastrukture kupce odvračajo električnih vozil. Vir slike: GQ Magazine.

Visoke cene in pomanjkanje polnilne infrastrukture kupce odvračajo električnih vozil. Vir slike: GQ Magazine.

Podjetji General Motors Co. in Ford se po soočanju z nezadostnim povpraševanjem po električnih vozilih in težavami v proizvodnji usmerjata v proizvodnjo več hibridnih vozil, avtomobilski proizvajalci v celotni industriji pa znižujejo cene baterijskih električnih vozil, proizvodne cilje in napovedi dobička.

Hertz, ameriško podjetje, ki se ukvarja z oddajanjem vozil v najem, je januarja umaknilo svoje ambiciozne načrte glede električnih avtomobilov. Namesto tega se vračajo k avtomobilom na notranje izgorevanje.

Celo pri Tesli, vodilnem podjetju na trgu električnih vozil v Združenih državah Amerike, so opozorili, da bo letos rast »občutno manjša«. Po napovedi banke UBS AG se bo rast prodaje električnih vozil na ameriškem trgu letos upočasnila na 11 odstotkov z ocenjene 47-odstotne rasti leta 2023.

Hkrati pa je področje generativne umetne inteligence deležno vse večje pozornosti. V zadnjem času predvsem zaradi novega orodja podjetja OpenAI, ki stoji za programom ChatGPT, imenovanega Sora, ki lahko na podlagi pisnih ukazov ustvari kratke videoposnetke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice