Skip to content

Vročina je za srce dodatna obremenitev – kako poskrbeti zanj?

V poletni vročini je dobro, da posvetite posebno pozornost svojemu srcu, ker so visoke temperature zanj velika obremenitev – to velja za vsakega izmed nas, za vse tiste, ki pa že imate kakršne koli težave s srcem ali povišanim krvnim tlakom, pa še toliko bolj. Za zdravje srca lahko poskrbite tako, da mu olajšate delo in ga kolikor je mogoče razbremenite. 

To lahko storite že samo s pravilno izbiro hrane in pijače, pitjem ustrezne količine tekočin in zmerno obremenitvijo ali počitkom sredi dneva, ko je vročina najhujša.

Domača solata je vedno pri roki. Vir slike: Pixabay.

Domača solata je vedno pri roki. Vir slike: Pixabay.

Katero hrano uvrstiti na jedilnik in katero opustiti?

Srce nenehno črpa kri in jo poganja po žilah po vsem telesu. Če je kri gosta, ima težje delo in se utruja. Če mu želite to delo olajšati in ga razbremeniti, morate paziti predvsem na to, kaj vnašate v telo. Vse, kar gosti kri, je dobro črtati z jedilnika ali vsaj zelo omejiti. Prav tako se je dobro izogibati hrani, ki greje, in raje posegati po hrani, ki hladi.

Katera hrana gosti kri? Tisti, ki obožujete kruh, testenine, pice in podobno, odgovora ne boste veseli. Pšenica, pšenični izdelki in žita namreč močno gostijo kri, in če želite svojemu srcu dobro, jih odstranite z jedilnika vsaj ta dva meseca, ko je najbolj vroče. Greje pa mastna in ocvrta hrana.

Najboljša je sveža hrana

Srcu najbolj koristi sveža hrana, ki je je v poletnih mesecih res obilo. Uživajte čim več zelenjave in sadja, najbolj pa srce krepi hrana rdeče barve, na primer češnje, lubenice in paradižnik. Poletje je čas, ko se lahko malo odpočijete od kuhanja težkih jedi, ki zahtevajo veliko časa, in pripravljate obroke s čim več presne zelenjave in stročnic, na primer solate in presne juhe. Srce vam bo hvaležno.

Vsa sveža hrana ima namreč veliko vode in telo hladi, zato vas lubenice, melone, kumare, bučke in podobna hrana kar »pokličejo«, da si jih privoščite. Hlajenje pa je še en velik plus prilagojene hrane za razbremenitev srca. V hudi vročini je treba preprečiti, da se telo pregreva – žal večina meni, da so za to najboljši sladoled in zelo mrzle pijače, ki pa škodijo prebavi.

Hrana. Breskve so čudovit sadež za zdravje srca. Vir slike: Pixabay.

Breskve so čudovit sadež za zdravje srca. Vir slike: Pixabay.

Tudi pitje zadostnih količin vode ali drugih tekočin je velikega pomena. Pomagate si lahko s pijačami, ki hladijo, takšen je ohlajen šipkov ali metin čaj, lahko pa si pripravite odlično osvežilno in hladilno pijačo iz mete. Zelišče namočite v vrč vode, dodate na rezine narezano limono in to pijete čez dan. Izvrstni so tudi smutiji iz poletnega sadja. 

Da se ne pregrejete, se lahko hladite tudi s hladno vodo na tilniku in zapestjih, za hitro pohladitev pa poskrbi kocka ledu na popku.

Predlogi za poletne obroke

Kaj jesti, če iz prehrane črtate kruh? Za zajtrk si lahko pripravite palačinke iz čičerikine moke (povsem preproste za pripravo, samo zamenjajte pšenično moko s čičerikino), lahko jajca ali pa kokosov ali sojin jogurt s sadjem in sezamom, lanom, čija semeni in makom. V jogurt lahko vmešate jagode, borovnice ali kakšno drugo sadje, ne pozabite pa na breskve, ki so pravi favorit, ko gre za zdravje srca. S svojo sestavo mineralov in vitaminov so popolno sadje za ta naš najpomembnejši organ.

Kosilo je lahko sestavljeno iz zelenjavne juhe in glavne jedi, v kateri kraljuje zelenjava vseh vrst – od pečenih bučk, špargljev, stročjega fižola, blitve, špinače do pisanih solat, zraven pa riba, puranje ali piščančje meso, svinjina pa naj bo jedilniku redko, ker zelo greje in je primernejša za zimske mesece. Namesto mesa si lahko privoščite čičerikine, bučkine, krompirjeve itd. polpete. Če radi vidite na krožniku nekaj, kar je vsaj podobno testeninam, tudi ne bo težav. Lahko si naredite špagete iz bučk (s posebnim spiralnikom ali pa jih preprosto naribate) in jim dodate pesto, olive, kapre, sojino omako ali pa paradižnikovo omako. Še ena možnost so testenine iz leče in čičerike, ki so izvrstna »rezervna varianta« navadnim testeninam iz pšenične moke.

Hrana. Poletje je radodarno z oblico zelenjave. Vir slike: Pixabay.

Poletje je radodarno z oblico zelenjave. Vir slike: Pixabay.

Čez dan si lahko pripravite kak zdrav napitek, na primer iz korenja in rdeče pese ali iz korenja in jabolk, ali pa iz zelene, saj ta sok hidrira in hladi.

In večerja? Naj bo lahka, poletna, na mizo postavite solato ali zelenjavno juho, lahko je topla, kuhana, lahko je hladna (gaspačo), in za lačne še kak kos ribe, ki je morda ostal od kosila.    

Morda se prvi hip opustitev ali vsaj zmanjšanje količine kruha v teh dveh vročih mesecih zdi misija nemogoče. Ampak se da, res se da. In nagrada je velika.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice