Skip to content

Koliko vas bo po žepu udarila nova dimnikarska reforma?

Vlada Republike Slovenije je na julijski seji izglasovala umetno podražitev dimnikarskih storitev, in sicer z dosedanjih 30,74 € na 40,26 € na uro. To je sicer maksimalna cena storitve, ki je lahko nižja, ampak bodo glede na zeleno luč vlade dimnikarji najverjetneje obdržali najvišjo, kar smrdi po dogovorni ekonomiji. V ceno so vključeni tudi potni stroški, vendar samo, če ste od dimnikarskega podjetja oddaljeni manj kot 25 km. Za vsak nadaljnji kilometer boste dimnikarju plačali še dodatnih 0,25 € na kilometer.

V SLS zahtevajo, da se država povsem umakne iz dimnikarstva

Jelševar vlado obtožuje, da je s postavljanjem oderuških cen pokleknila pred lobiji.

“Ministrico Ireno Majcen iz stranke DeSUS in njenega predsednika Karla Erjavca, kjer so pripravili predlog podražitev dimnikarskih storitev javno sprašujem, kako si bodo takšne oderuške cene lahko privoščili mnogi upokojenci, ki morajo preživeti s pokojninami pod 300 EUR in skoraj 300.000 Slovencev, ki živijo pod pragom revščine? Za mnoge od njih je bilo čiščenje dimnika, ki jih zapoveduje zakonodaja že sedaj velik zalogaj. Ukrepi vlade bi morali biti usmerjeni v odpravo teh anomalij, ne pa v ustvarjanje še večjih socialnih razlik v Sloveniji”, sprašuje podpredsednik SLS Primož Jelševar, ki je sicer tudi sam podjetnik. 

Jelševar Vlado RS obtožuje, da je pokleknila pred lobiji, ki preko dimnikarskih podjetij bogatijo na račun tistih, ki so si s svojim odrekanjem ustvaril dom s kurilno napravo. “Kdaj bodo državljani Slovenije dočakali kakšnega od ukrepov te vlade, ki jih bo dejansko razbremenil. Vlada RS mora zastopati ljudi in ne lobijev”, še opozarja Jelševar in poziva, da se država popolnoma umakne iz dimnikarstva in pusti, da se bo na trgu izoblikovala normalna cena, kot v večini normalnih evropskih držav.

V prihodnje lahko pričakujemo še večje stroške

Vlada RS je napovedala, da bi se naj v bližnji prihodnosti uvedle tudi obvezne meritve malih kurilnih naprav, torej za vse državljane. Razlog bi naj bil (vsaj navidezno) ekološki – zaradi nadzora in uravnavanja škodljivih emisij. Podlaga za to odločitev je sporna študija iz leta 2015, ko je vlada zapravila 16.000 € davkoplačevalskega denarja za neprofesionalni dokument, v katerem so ostale iz angleščine neprevedene tabele brez navedbe vira in pa še manj posrečeni prevodi, kot so »kurilne rastline« (iz angl. heating plants, kar pomeni sisteme centralnega ogrevanja).

Vlada napoveduje še dodatne obvezne meritve malih kurilnih naprav. Foto: Delo in dom

Obvezna meritev bo prinesla 4 obvezne dimnikarske ure, torej najmanjši okviren strošek 120 € na kurilno napravo, na drugi strani pa bo tudi dimnikarju pomenila obvezen strošek nakupa nove opreme za opravljanje meritev, kar po najbolj črnem scenariju pomeni tudi do 10.000 €. Vse to ob dejstvu, da je meritev emisij lahko zelo vprašljiva – emisije ob kurjenju suhih ali mokrih drv se namreč drastično razlikujejo, dimnikar pa seveda ne more vedeti, kaj posameznik v resnici kuri. Konec koncev lahko ob odhodu dimnikarja posameznik kuri smeti namesto drv, pa tega, razen v umazanem zraku, ne bo mogoče zaslediti.

Kako vlada utemeljuje podražitve?

Po vladni razlagi, da je cena novih dimnikarskih storitev primerljiva s cenami serviserjev, kovinarjev in gradbenikov. Vzeli naj bi namreč povprečje njihove urne postavke in jim prišteli dodatnih 10 % zaradi dejstva, da dimnikar stranke, ki je njemu najbližje, ne more odkloniti, tudi če je v težje dostopnih krajih. V isti sapi dodajajo, da je vsakemu koristniku storitev dovoljeno pogajanje za ceno, in hkrati pozabljajo, da imajo prav ljudje na težje dostopnih lokacijah manj manevrskega prostora pri argumentaciji nižanja cene. Slednji, med katerimi je mnogo starejših so nemalokrat tudi tisti, ki spadajo med socialno šibkejše. Število teh, pa se v Sloveniji žal povečuje iz leta v leto.

Uredništvo

 

 

Subscribe
Notify of
guest
4 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Alena
Alena
6 years ago

Predlagam g. Jelševarju, da gre za dimnikarja. Da bo videl, kako fletno delo je to.

Franci
Franci
6 years ago

Hah res jim je hudo dimnik omete pa še to ponavad zlo površno, kar nekaj krat sem ga moral spet klicat nazaj tako,da alena ne pametuj

Minovak
Minovak
6 years ago

Za meritve plinskih peči se dimnikar zamudi 10 minut in vse, kar naredi je, da vtakne sondo v pripravljeno odprtino pri izhodu iz peči. Za to zaračunajo 28 €, isto delo pa vsako leto opravi serviser in še mnogo več, ker je pač servis za 70 €, s tem, da peč v celoti sčisti in zamenja, kar je treba. Torej, plinske peči ne rabijo dimnikarja, saj dimnikov nikoli ne ometa, zato jih bom odslovil.

trackback

[…] dom s kurilno napravo na kar opozarja podpredsednik SLS Primož Jelševar in se je sprašuje: »Kdaj bodo državljani Slovenije dočakali kakšen ukrep te vlade, ki bo v njihovo dobro?«. Jelševar je ministrico že lani spraševal, kako naj si upokojenci, ki morajo preživeti s […]

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice