Skip to content

Je cena dopusta v Sloveniji visoka?

Naša majhna srednjeevropska država Slovenija že več let pridobiva na priljubljenosti, saj s svojimi slikovitimi jezerskimi mesti, dramatičnimi gorskimi vrhovi in očarljivim glavnim mestom, ki daje občutek majhnega mesta, privablja obiskovalce iz vsega sveta. S tako veliko ponudbo v tako majhnem prostoru, vključno z očarljivimi obmorskimi mesti, čudovitimi alpskimi območji in vrhunskim vinskim podeželjem, se mnogi popotniki sprašujejo kakšna je cena dopusta v Sloveniji.

Medtem ko Slovenija zagotovo ni tako dostopna za popotnike kot druge države v nekdanji Jugoslaviji, cena dopusta ni tako visoka in ljudje vseh proračunov lahko brez težav uživajo na tej lepi destinaciji. Je torej cena dopusta v Sloveniji visoka? Seveda je vse odvisno od tega, kakšen je vaš slog potovanja, ni pa nujno. Če vas zanima cena dopusta v Sloveniji in se sprašujete, kakšni bi lahko bili stroški potovanja, ste prišli na pravo mesto.

Cena dopusta v Sloveniji bo odvisna od vaših želja.
Cena dopusta v Sloveniji bo odvisna od vaših želja.
Vir slike: Krivec Ales, Pixabay

Cena dopusta v Sloveniji je odvisna od petih ključnih dejavnikov

Pri načrtovanju potovalnega proračuna za Slovenijo in ugotavljanju kakšna bo končna cena dopusta je treba upoštevati pet ključnih dejavnikov: nastanitev, prevoz, hrana, dejavnosti in zabava. Vse to bo vplivalo na skupni znesek, ki ga lahko pričakujete ob obisku Slovenije.

Cene nastanitve v Sloveniji

Najpomembnejši strošek, ki ga morate upoštevati pri ugotavljanja kakšna bo skupna cena dopusta v Sloveniji, je cena nastanitve. To bo tudi najpomembnejši del katerega koli potovalnega proračuna Slovenije, saj vsak večer potrebujete prostor za spanje in na žalost stroški ležišča v večini krajev v Sloveniji niso tako poceni kot v nekaterih sosednjih državah .

Kljub temu da so stroški nastanitve v Sloveniji lahko višji, pa to še ne pomeni, da vas mora to stati malo bogastvo. Še posebej, če načrtujete nekaj mesecev vnaprej, boste verjetno imeli na voljo veliko več možnosti za vaš cenovni razred. Cena dopusta je lahko tudi nižja, če se odločite za obisk Slovenije izven glavne sezone. To je v osnovi izven toplih in priljubljenih poletnih mesecev junij-september.

Če nameravate obiskati Ljubljano pričakujte, da bo tukaj cena dopusta na vrhuncu visoka. V poskusu zajezitve učinkov, ki jih ima turizem na majhno slovensko prestolnico, se gostom običajno zaračuna tudi nočna turistična taksa. To znaša približno 3 evre na osebo na noč in velja za večino namestitvenih objektov, vključno z Airbnb-ji in hostli. Nekateri ponudniki nastanitev to vključijo že v prvotno ceno, drugi pa lahko od gostov zahtevajo, da to plačajo posebej.

V Sloveniji obstaja veliko možnosti nastanitve, odvisno kakšna želite, da bo cena dopusta. Če potujete z nahrbtnikom ali pa z zelo nizkim proračunom, je vaša najboljša ponudba postelja v hostlu. V večini večjih turističnih mest in krajev v Sloveniji obstajajo hostli, kjer lahko pričakujete, da vas bo ležišče stalo približno 15 € na noč, odvisno od števila ležišč v domu in kakovosti hostla, ki ga izberete.

Druga dobra možnost, da bo cena dopusta nižja, je zasebna soba na Airbnb-ju. V Ljubljani in drugih dragih krajih, kot sta Bled ali Portorož pričakujete, da bo zasebna soba stala nekje okoli 30-40 evrov na noč, odvisno od tega, kje je in v kakšnem letnem času potujete. Če cenite svojo neodvisnost, je odlična izbira tudi zasebno stanovanje na Airbnb-ju. Pričakujete, da se bo cena za enosobno stanovanje v Ljubljani začela nekje okoli 60 evrov na noč, v manjših mestih, kot je Maribor, pa naj bi znašala nekje okoli 40-50 evrov na noč.

Tistim, ki jih cena dopusta ne omejuje prav veliko, so na voljo številni hoteli, ki so v Sloveniji najdražja možnost nastanitve. Na večjih turističnih območjih boste verjetno težko našli sobo, ki je nižja od približno 50 evrov na noč. Cena dopusta se lahko občutno poveča, odvisno od hotela, v katerem nameravate bivati.

Cena dopusta je odvisna tudi od transporta

Eden izmed stalnih in najpomembnejših dejavnikov potovanja v Slovenijo je strošek prevoza. Čeprav je Slovenija majhna dežela, je toliko za videti izven Ljubljane in to bo nekaj stalo. Na srečo cene prevozov v Sloveniji niso tako visoke kot stroški nastanitve, zato prevoz ne bo vzel tako velikega dela iz potovalnega proračuna.

Kot skoraj povsod po svetu, je tudi tukaj najboljša možnost javni prevoz. Slovenija ima dokaj razvito vlakovno mrežo in v dnevu so številne povezave med večjimi mesti, kar omogoča izvedljiv in priročen način za potovanje med kraji v državi. Cene vozovnic za vlak se razlikujejo glede na dolžino poti. Pričakujete lahko, da vas bo osnovna vožnja z vlakom med dvema slovenskima mestoma stala približno 10 evrov na osebo.

Avtobus je še ena priljubljena in priročna možnost prevoza, ki ima pogosto več povezav kot jih imajo vlaki. Avtobusi so običajno nekoliko cenejši od vlakov, cene pa se lahko razlikujejo med prevozniki. Na splošno pričakujte, da bo avtobus med večjimi slovenskimi mesti stal približno 8 evrov na osebo.

Cena dopusta bo v Ljubljani višja.
Cena dopusta bo v Ljubljani višja.
Vir slike: ivabalk, Pixabay

Če želite imeti več nadzora nad svojim potovanjem po Sloveniji ali želite priti v kakšne manjše vasi ali bolj odročne kraje, potem je najem avtomobila lahko dobra izbira za vas. Cene najema avtomobilov v Sloveniji se razlikujejo od podjetja do podjetja in od avtomobila do avtomobila, vendar je vredno vedeti, da je skoraj vedno ceneje najeti avto z ročnim menjalnikom in ne avtomatskim.

Cena dopusta vključuje tudi hrano, aktivnosti in zabavo

Če želite, da bo cena dopusta kar se da nizka, potem načrtujte nakupovanje hrane v trgovinah z živili in si večino obrokov pripravite sami. Obstajajo tudi številne poceni restavracije na ljubljanskih in mariborskih ulicah, ki privlačijo proračunsko ozaveščene. Po drugi strani je na voljo ogromno restavracij višjega standarda za tiste, ki jim cena dopusta ni prioriteta.

Če nameravate zaužiti vsaj en večji obrok v restavraciji na dan, potem pričakujte, da boste za hrano v Sloveniji plačali približno 20 evrov na osebo na dan. Vendar pa je mogoče porabiti manj, če skuhate večino obrokov sami. Na splošno cena dopusta v Sloveniji ne rabi biti visoka tudi, če želite videti in narediti veliko stvari v Sloveniji. Medtem ko imajo vsi različne stile potovanja, je izvedljivo dnevno porabiti približno 5-10 evrov na osebo za dejavnosti, odvisno od tega, kaj želite početi. Po drugi strani pa je seveda mogoče porabiti veliko več kot to.

Skupno gledano bodo vaši povprečni stroški za zabavo na osebo zelo odvisni od vaših navad. Če pričakujte, da si boste na dan privoščili eno ali dve pijači, boste za zabavo v Sloveniji porabili približno 5-10 evrov na osebo na dan.

Je torej cena dopusta v Sloveniji draga? Na splošno cene v Sloveniji zagotovo niso tako nizke kot v drugih srednjeevropskih ali balkanskih državah, vendar cena dopusta v tej lepi državi ne rabi biti vrtoglavo visoka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice