Skip to content

Kateri virtualni koncert ste letos zamudili?

Pandemija covida-19 je glasbeno industrijo spodbudila k resnemu eksperimentiranju in tako je nastala nova oblika zabave – virtualni koncert. V preteklosti so glasbeniki in njihovi menedžerji previdno izzivali tradicionalni koncertni model, ki je postal njihov glavni vir zaslužka po tem, ko so prihodki od prodaje albumov izginili. Ali bo sedanji val virtualnih koncertov ostal ali bo opuščen takoj, ko bodo spet dovoljena velika osebna srečanja in bo novost virtualnih koncertov izzvenela?

Preberite tudi:

Nekateri glasbeniki in organizatorji prireditev pred propadom

»Napačen je svet, le komu še verjet …«

Za glasbenike srednje stopnje se virtualni koncert kaže kot vreden del njihovega poslovnega načrta, saj ustvarja zdrav dohodek in vključuje geografsko razpršeno bazo oboževalcev. Za najvišjo stopnjo umetnikov – tistih, ki običajno nastopajo na stadionih in prizoriščih, priložnostni stroški virtualnih koncertov nimajo finančnega smisla, da bi jih pogosto izvedli, ko se običajni koncerti v živo vrnejo.

Virtualni koncert ima svoj trenutek

Poskus virtualnega koncerta med pandemijo ne predstavlja nobenih stroškov. Umetniki ne izvajajo nastopov, turnej, snemanja videoposnetkov ali celo osebnih srečanj s tekstopisci. V času, ko ljudje po večini ostajajo doma, so oboževalci bolj odprti za morda razočaran poskus spletnega nastopanja svojih priljubljenih glasbenikov, umetniki pa imajo čas za eksperimentiranje. Live Nation, prevladujoča družba za promocijo koncertov in upravljanje prizorišč, je svojo spletno stran celo spremenila in dodala pripravo urnika prihajajočih virtualnih koncertov.

Virtualni koncert si lahko ogleda kdorkoli na svetu.
Virtualni koncert si lahko ogleda kdorkoli na svetu.
Vir slike: VishnuR Nair, Pexels

Virtualni koncert si lahko ponovno ogledate

Izbruh koronavirusa je povzročil množične odpovedi turnej, koncertov in festivalov. Toda nekateri umetniki so še vedno odločeni, da se bodo z oboževalci povezali z živo glasbo. Med pandemijo koronavirusa je veliko umetnikov začelo prenašati svoj akustični virtualni koncert ali nastop kar po spletu.

Tako sta na primer John Legend in Chris Martin iz skupine Coldplay pomagala začeti serijo spletnih virtualnih koncertov, imenovanih »Skupaj doma«, ki jih podpira Global Citizen. Na prireditvi Global One Citizen »One World: Together at Home«, ki jo je vodila Lady Gaga, so prav tako nastopili Taylor Swift, Billie Eilish, Shawn Mendes, Celine Dion in drugi. Umetniki, kot sta Dua Lipa in BTS, so izvajali svoje uspešnice za epizode večerne televizije.

Tudi drugi glasbeniki, kot so Keith Urban, James Blake, JoJo in FINNEAS, so preko družabnih omrežjih prenašali svoj akustični virtualni koncert v živo. Glasbeniki, kot so Chris Martin, Coldplay, John Legend, Pink, Keith Urban in Diplo, v živo predvajajo glasbo in objavljajo koncertne videoposnetke na družbenih omrežjih.

David Guetta pripravil virtualni koncert za zbiranje sredstev

Legendarni DJ David Guetta je v maju letošnjega leta pripravil virtualni koncert za zbiranje sredstev v živo. Koncert z naslovom »Together at Home« je bil predvajan na njegovem Facebook in Instagram profilu. Virtualni koncert je bil namenjen zbiranju donacij za boj proti širjenju koronavirusa.

Izredno oglaševan dogodek »One World: Together at Home«, ki sta ga podprla Svetovna zdravstvena organizacija in Global Citizen, je zbral skoraj 128 milijonov USD za tako imenovan solidarnostni odzivni sklad covida-19 in lokalne dobrodelne organizacije, ki se borijo proti pandemiji koronavirusa.

Osemurni virtualni koncert v živo je potekal v aprilu. V udobju lastnega doma so na virtualnem koncertu nastopali Celine Dion, Jennifer Lopez, Billie Eilish in Taylor Swift. Ta poseben dogodek si lahko še vedno ogledate na platformi YouTube.

Virtualni koncert je vse bolj popularen.
Virtualni koncert je vse bolj popularen.
Vir slike: ThisIs Engineering, Pexels

Elton John in dvanajsturni virtualni koncert

Virtualni koncert iHeart Living Room za Ameriko, ki ga je gostoval Elton John, je bil predvajan v marcu. Dvanajsturni virtualni koncert je zdaj na voljo za ogled na platformi YouTube in vključuje nepozabne predstave na daljavo vrhunskih izvajalcev – Billie Eilish, Alicia Keys, Dave Grohl, Tim McGraw, Billie Joe Armstrong iz skupine Green Day, Sam Smith in Mariah Carey.

Tudi James Blake je prenašal svoj virtualni koncert v živo na svojem družabnem omrežju Instagram. Glasbenik, ki je v letu 2019 izdal svoj več kot uspešen album »Assume Form« je virtualni koncert prenašal v dveh delih. Dvodelni virtualni koncert si lahko ogledate na njegovem Instagram profilu. Njegov set, ki je trajal več kot eno uro, je vseboval pesmi z njegovih treh najnovejših albumov, zaigral pa je tudi hite drugih glasbenikov, vključno z »When the Party’s Over« Billie Eilish in »Godspeed« Franka Oceana.

MTV predstavil virtualni koncert v svojem slogu

MTV je pred kratkim predstavil virtualno različico svoje slavne serije Unplugged, poimenovane »Unplugged at Home«, v kateri umetniki izvajajo dve ali tri akustične različice svojih največjih uspešnic in iz udobja svojega doma razpravljajo o pomenu in navdihu vsake pesmi. Za prvi nastop serije je Wyclef Jean zapel »If I Was President«, »Hips Don’t Lie« in njegovo uspešnico »Gone Till November« iz leta 1997. Ta virtualni koncert si lahko ogledate na platformi YouTube.

V marcu je tudi glasbeni umetnik Diplo v živo predvajal enourni DJ set, ki ga je poimenoval »Corona Sabbath«, ki je zdaj prav tako na voljo za ogled na spletni platformi YouTube. Dva dni kasneje je skupaj s skupino prijateljev, vključno s plesalcem Parrisom Goebelom, zavrtel bolj optimistični set. Drugi virtualni koncert v živo je poimenoval »A Very Lazer Sunday«, ki si ga je prav tako mogoče ogledati na YouTubu.

Ameriška revija Rolling Stone v letošnjem letu predstavlja serijo epizod na IGTV (Instagram televiziji) z naslovom »In My Room«. Serija vključuje samoposnete virtualne nastope glasbenih umetnikov, ki bodo objavljeni vsak ponedeljek, sredo in petek.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice