Skip to content

S telesno aktivnostjo nad covid-19

Slovenci smo narod, ki je še posebej podvržen čakanju na rešitelja, ki bo prinesel recept za boljše življenje. To se je pokazalo tudi v času epidemije covida-19. Mnogi namreč le sanjajo in čakajo, kdaj bo konec vsega tega, in kdaj bosta država in epidemiološka stroka poskrbeli za to.

Preberite tudi:

Kakšna so prava načela za zdravo hujšanje?

Post – priložnost za hujšanje ali izraz odnosa do Boga

Hujšanje brez vadbe: Sedem preverjenih načinov

Primerna telesna teža zmanjšuje posledice zaradi covida-19

Čas, v katerem živimo, je res poseben čas. Je čas, v katerem se še posebej izraža človeška nemoč. Vendar lahko tudi v času covida-19 sami naredimo veliko zase, predvsem v smeri odpornosti proti virusu. Res je, da virus ne izbiral starosti niti telesne vzdržljivosti, vendar je le nekoliko manjša verjetnost, da mu boste »podlegli«, če imate normalno telesno teže in ste v dobri telesni kondiciji.

Raziskave so namreč pokazale, da je smrtnost zaradi covida-19 v državah, kjer je debelih manj kot polovica prebivalcev, bistveno nižja kot v državah, kjer ima prekomerno težo več kot polovica prebivalcev. Od 2,5 milijona smrti povezanih s covidom-19 jih je bilo do februarja 2021, kar 2,2 milijona smrti v državah, kjer se že leta ukvarjajo s prekomerno težo svojih prebivalcev.

Študije so pokazale, da je prekomerna telesna teža pomemben pokazatelj za potrebo po medicinski oskrbi zaradi posledic covida-19.
Študije so pokazale, da je prekomerna telesna teža pomemben pokazatelj za potrebo po medicinski oskrbi zaradi posledic covida-19.
Vir slike: Pixabay

Slovenci imamo prekomerno telesno težo

Študije so pokazale, da je prekomerna telesna teža pomemben pokazatelj za potrebo po medicinski oskrbi zaradi posledic covida-19. Med države, kjer se več kot polovica prebivalcev sooča s prekomerno telesno težo, sodi tudi Slovenija. Vidna je tudi povezava med prekomerno telesno težo in umrlimi, ter tistimi, ki potrebujejo medicinsko pomoč. Te številke namreč niso spodbudne.

Podatek, da smo Slovenci pri vrhu držav, ki najbolj trpijo za posledicami covida-19 in podatek, da sodimo med države z veliko tistih, ki imajo preveliko telesno težo, nam lahko sporoča, da bo treba v boju zoper covida-19, poleg upoštevanja ukrepov, narediti tudi nekaj na teži.

Ne hujšanje, ampak sprememba življenjskega sloga

Za preverjanje teže lahko s pomočjo tabel, ki krožijo po spletu, izračunate indeks telesne mase. S tem izračunom boste izvedeli ali sodite v krog tistih, ki so predebeli ali ste med tistimi, ki imajo idealno telesno težo. Tudi, če ste med tistimi, ki so »normalni« je prav, da ne »spite«, ampak da kljub temu vzdržujete telesno težo, jo preverjate in skrbite za telesno kondicijo.

Po drugi strani se tisti, ki imate preveliko telesno težo s tem ne obremenjujete preveč, ampak naj vam bo trenutno stanje v izziv za spremembo življenjskega sloga. Največja napaka, ki jo delate tisti, ki bi radi zmanjšali telesno težo je, da se zadeve lotite s hujšanjem. Hujšanje ne povzroči nič drugega kot to, da sicer na hitri izgubite kilograme, ko pa dosežete željeno težo, se kilogrami še hitreje vrnejo po formuli krat dva.

Bistveni dejavnik pri zmanjšanju odvečne telesne teže je telesna aktivnost.
Bistveni dejavnik pri zmanjšanju odvečne telesne teže je telesna aktivnost.
Vir slike: Pixabay

Sprememba prehranskih navad

V tem primeru bi bilo bolje, da se diete sploh ne bi lotili. Če želite izgubiti odvečne kilograme je pomembno, da najprej v glavi razčistite, da ne boste hujšali, ampak boste samo spremenili prehranske navade. To pomeni, da ne boste stradali, ampak si boste naredili načrt prehranjevanja, pri katerem je pomembno, da ne boste lačni.

Telo namreč kmalu ugotovi vaše namere in začne v primeru, če načrtno stradate, ustvarjati rezerve in hkrati prežati na vsak vnos hrane. Namesto, da bi šla hrana v normalno presnovo, jo telo v strahu pred novo izgubo zadrži v sebi. Na ta način se ponovno ustvarja prekomerna telesna teža. Zato kmalu z razočaranjem ugotovite, da ste, kljub manjšim vnosom hrane, postali še težji.

Pravilna prehrana v povezavi s telesno aktivnostjo

Bistveni dejavnik pri zmanjšanju odvečne telesne teže je telesna aktivnost. Pomembno si je zapomniti, da telesna aktivnost brez spremembe načina prehrane, ne bo prinesla sadov. Oba dejavnika sta med seboj tesno povezana in sta en brez drugega nezadostna in ne prinašata želene rezultate.

Tudi za telesno aktivnost imate na spletu povezave, ki so vam lahko v pomoč pri preverjanju telesne aktivnosti. Najdete lahko tabele, v katere vpišete osnovne podatke in telesno aktivnost ter čas aktivnosti. Na podlagi teh podatkov vam tabela izpiše porabljene kalorije. Seveda ne gre za absolutne izračune, ampak samo za približek, s katerim pridobite osnovne informacije.

Zase in za svoje zdravje lahko največ naredite sami. Zase in za svoje zdravje lahko največ naredite sami.
Zase in za svoje zdravje lahko največ naredite sami. Zase in za svoje zdravje lahko največ naredite sami.
Vir slike: Pixabay

Kombinacija različnih telesnih aktivnosti

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da pripomore k izgubi telesne teže kombinacija telesnih aktivnosti. To je kombinacija različnih notranjih vaj za kondicijo in mišice ter kolesarjenje in pohodništvo. Ni nujno, da vse tri aktivnosti izvedete v enem dnevu, ampak jih lahko kombinirate po dnevih.

Za tiste, ki želite pridobiti še nekoliko več na telesni kondiciji, je priporočljivo kolesarjenje do določene izhodiščne točke, od koder se lahko s hitro hojo ali celo tekom podate na gorski cilj. Kot primer lahko navedem kolesarjenje od Ljubljane do Povlja nad Preddvorom in od tam pohod na vrh Storžiča (2132 m). S kolesom boste prevozili 40 km, od tam pa je vrh oddaljen tri ure. S hitro hojo bo seveda čas krajši.

»Dobra volja je najboljša!«

Zase in za svoje zdravje lahko največ naredite sami. Gotovo je, da niti z idealno telesno težo niti z redno telesno aktivnostjo ne morete biti stoodstotno zavarovani pred covidom-19 in drugimi boleznimi. Konec koncev ni nobena stvar na svetu stoodstotna. Kljub vsemu lahko h kvaliteti življenja veliko pripomorete sami in s svojo dobro voljo. Dobra volja in veselje do življenja sta lahko češnja na smetani kvalitetnega življenja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice