Skip to content

Kako se okrepiti pred zimo in pregnati vrsto kroničnih težav

Z zimo prihajata hlad in vlaga, kar je za telo lahko obremenilno. Če v tem času radi zbolite za virusnimi obolenji in imate ob tem še kakšne kronične težave, se je dobro v tem jesenskem času okrepiti. Kako?

Vitamini in minerali so seveda potrebni in nujni, ampak ob tem se je treba lotiti in okrepiti temelj našega imunskega sistema – črevesje. V zadnjem času se upravičeno vse več pozornosti namenja zdravju črevesne flore in njeni povezanosti z imunskim sistemom. Že z manjšimi spremembami lahko ne glede na vaše stanje naredite zelo veliko samo z izbiro prave hrane in po potrebi tudi z dodajanjem ustreznih probiotikov – katerih in kako v nadaljevanju. Ker pa je črevesje povezano tudi z drugimi pomembnimi organi v telesu, se bo s tem izboljšalo vaše celotno zdravje in počutje in tudi marsikatera kronična težava.

Ohranjanje dobrih bakterij je ključno za celovito zdravje telesa. Vir slike: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.
Ohranjanje dobrih bakterij je ključno za celovito zdravje telesa. Vir slike: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Zakaj je zdravo črevesje ključno za naše počutje?

V črevesju se odvija vrsta za organizem bistvenih procesov. Tu je sedež imunskega sistema, tu poteka absorpcija hranil, presnova, sintetizirajo se encimi, vitamini B in K, poleg tega pa je črevesje neposredno povezano z delovanjem drugih organov v telesu in vpliva na njihovo zdravje in delovanje: na možgane, pljuča, kožo, na vse organe, povezane s presnovo in srčno-žilnim sistemom in na urogenitalne organe.

Znanstvene raziskave namreč odkrivajo vrsto ključnih vplivov črevesne mikrobiote (to so populacije mikrobov v našem črevesju) na naše zdravje in počutje, saj če je njeno delovanje porušeno, to prispeva k nastanku številnih kroničnih bolezni in celo duševnih stanj, od presnovnih bolezni, diabetesa, srčno-žilnih bolezni, debelosti, inzulinske rezistence do zamaščenih jeter in depresije, zelo pomembno pa je stanje mikrobiote tudi v nosečnosti in pri otrocih. Zato se vsekakor splača poskrbeti za raznovrstno in zdravo populacijo mikrobnih bakterij v črevesju.

Prepustno črevesje potihem uničuje vaše zdravje. Vir slike: Harley Street IBS Clinic.
Prepustno črevesje potihem uničuje vaše zdravje. Vir slike: Harley Street IBS Clinic.

Stres, nepravilna prehrana, zdravila povzročajo sindrom prepustnega črevesja 

Vsak izmed nas ima edinstveno mikrobioto – kot prstni odtis. Nekatere mikroorganizme imamo v črevesju vsi, druge samo nekateri, tudi količina se razlikuje, bistveno pa je razmerje med dobrimi in slabimi oziroma patogenimi bakterijami in mikroorganizmi. Da vsi sistemi v telesu delujejo  brezhibno in se ohranja ravnovesje v telesu, mora biti črevesje v optimalnem stanju.

Ob vnetjih, stresu ali nepravilni prehrani se v črevesju razbohotijo slabe bakterije, kar vodi v vrsto bolezenskih stanj. Tako sodobni način življenja lahko močno načne to našo telesno utrdbo. Pride do tako imenovanega sindroma prepustnega črevesja, ko črevesje ni več neprediren ščit za patogene organizme in ti lahko prodrejo skozi črevesno sluznico, potujejo po telesu in se razbohotijo v vseh organih in tam povzročajo težave. Zato vrsta sodobnih bolezni, nekatere so naštete že zgoraj, izvira iz slabega stanja črevesja. Ob zdravljenju teh težav in morebitnem jemanju zdravil je zato bistveno, kolikor je mogoče, pozdraviti črevesje in v njem vzpostaviti ravnovesje.

Sadje in zelenjava sta obvezen del zdarve prehrane. Vir slike: Pixabay.
Sadje in zelenjava sta obvezen del zdarve prehrane. Vir slike: Pixabay.

Prebiotiki in probiotiki nepremagljiv dvojec za trdno zdravje

Gre za dve popolnoma različni zadevi, ki pa sta tesno povezani. Prebiotiki so vlaknine, ki so nujna hrana dobrim bakterijam v črevesju, najdemo pa jih v sadju in zelenjavi, na primer v jabolkih, hruškah, pomarančah, koromaču, brokoliju, listnati zelenjavi. Brez tega, da podprete koristne bakterije, se stanje v črevesju ne more izboljšati, zato se res velja potruditi za večji vnos zdrave hrane, ob tem pa seveda opuščati sladice, večje količine kruha, ocvrta živila in druge slabe razvade. Probiotiki so žive bakterije, ki naseljujejo našo črevesno floro in spet vzpostavljajo ravnovesje. Najdemo jih v fermentirani hrani: kislem zelju, kefirju, jogurtu.

Z zdravo prehrano lahko obnovite svojo črevesno floro, če pa imate slabo odpornost in kronične težave, boste hitreje dosegli učinke z jemanjem probiotikov kot prehranskim dopolnilom. Če želite okrepiti imunski sistem ali omiliti in celo odpraviti kronične težave, je jeseni priporočljiva enomesečna kura s probiotki (ob tem je dobro uživati tudi prebiotike), ki se lahko po potrebi podaljša ali kadarkoli ponovi. Niso pa vsi sevi probiotikov enako učinkoviti za vse težave. Poglejmo nekaj zelo koristnih smernic za njihovo jemanje.   

Probiotiki za depresijo, urogenitalne težave, sladkorno bolezen in covid

Probiotiki so izjemno pomembni za vzpostavljanje zdravja, a je treba izbrati res kakovostne. Niso pa vsi probiotiki enaki, ne vsebujejo vsi enakih sevov mikroorganizmov, zato nekaj napotkov, kateri najbolje delujejo za različna stanja. Eden najpomembnješih, ki je tudi registriran kot zdravilo, je Saccharomyces boulardii, izjemen pri graditvi imunskega sistema, odpravljanju kandide in prepustnega črevesja ter težavah s prebavo. Znanstveniki so pri povezavi črevesja in možganov ugotovili, da nekateri črevesni mikroorganizmi vplivajo na razpoloženje, pomirjajo, zmanjšujejo proizvodnjo kortizola in delujejo na depresijo in anksioznost. Za to stanje so najboljši laktobacili in bifidobakterije. Za ženske urogenitalne težave so pravi odgovor laktobacili, varujejo tudi nosečnice pred vnetji in drugimi težavami. Obrambni mikroorganizmi delujejo tudi na sluznice v pljučih in jih varujejo pred patogenimi bakterijami. Med pandemijo covida so raziskovalci potrdili, da so imeli tisti, ki niso zboleli, v črevesju veliko bifidobakterij, tisti z največ težavami pa so jih imeli vsaj dvakrat manj od njih. Dobre bakterije so ključne prav tako pri sladkorni bolezni, srčno-žilnih boleznih, debelosti itd. In ne pozabimo na veliko dobrobiti, ki jih imajo za otroke. Za okrepitev telesnega in duševnega zdravja ter počutja se res velja potruditi, da boste aktivni in čili – ne le čez zimo, ampak še dolga leta. In začeti velja že danes.  

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice