Naprej na vsebino

Rakotvorna hrana – živila, ki se jim je bolje izogniti

Če ste zaradi neskončnega seznama prehranskih nasvetov zmedeni, niste edini. Velika večina ljudi naleti na nasprotujoče si informacije o hrani, prehrani in živilih, ki so rakotvorna hrana. Kljub zmedi pa vsak četrti potrošnik s hrano išče zdravstvene koristi. Skoraj 40% tistih, ki se zdravo prehranjujejo, je s svojimi prehranskimi odločitvami skušalo preprečiti raka.

V zadnjih nekaj desetletjih so nekatera živila označena kot potencialno rakotvorna, kar pomeni, da lahko povzročajo raka. Katera je torej ta rakotvorna hrana? Seznam živil, ki je rakotvorna hrana, vključuje rdeče meso in predelano meso, sladkor, alkohol ter predelana in pakirana živila.

Preberite tudi:

Veterina razvija zdravilo za raka

Vsakih 35 minut en Slovenec ali Slovenka izve, da ima raka

Rdeče meso in predelano meso je rakotvorna hrana

Za mesojedce med nami je verjetno težko slišati novico, da je rdeče meso in predelano meso rakotvorna hrana. Rdeče meso je, po poročanjih dietetikov, opredeljeno kot govedina, teletina, svinjina, jagnjetina in koza. Medtem ko se predelano meso nanaša na meso, ki je bilo soljeno, prekajeno, fermentirano, dimljeno ali izpostavljeno drugim postopkom, ki izboljšajo okus ali izboljšajo konzerviranost. Tako na primer rakotvorna hrana vključuje hrenovke, šunko in slanino.

Rdeče meso je rakotvorna hrana.
Rdeče meso je rakotvorna hrana.
Vir slike: Mali Maeder, Pexels

Raziskovalci javnega zdravja v programu za preprečevanje raka iz Združenih držav Amerike pravijo, da je bilo narejenih veliko epidemioloških študij, ki so poročale o povezavi z visokim vnosom predelanega mesa in rdečega mesa z večjo incidenco raka in smrtnost. Po podatkih Ameriškega inštituta za raziskave raka je visok vnos rdečega mesa opredeljen kot več kot tri porcije na teden. Ena porcija rdečega mesa je približno 100 do 160 gramov ali en majhen hamburger, zrezek ali srednje velik svinjski kotlet. Vaša skupna tedenska poraba, bi morala biti torej manjša od 350 do 500 gramov vsak teden.

Tveganje za nastanek raka, povezano s predelanimi mesnimi izdelki, je še večje. Mednarodna agencija za raziskave raka, podružnica Svetovne zdravstvene organizacije, predelano meso uvršča med rakotvorne snovi 1. skupine. To pomeni, da je tovrstna rakotvorna hrana skupaj v skupini z rakotvornimi snovmi, kot so tobak, UV-sevanje in alkohol. Pojesti le 50 gramov predelanega mesa vsak dan, lahko tveganje za raka poveča za 18%. Približno štirje trakovi slanine ali en hrenovka vsebujejo približno 50 gramov predelanega mesa.

Omenjena živila so označena kot rakotvorna hrana, ker rdeče meso in predelano meso vsebuje mutagene in rakotvorne snovi. Mutageni spreminjajo genetske podatke s spreminjanjem DNK, rakotvorne snovi pa povzročajo raka. Kadar meso kuhamo pri visokih temperaturah ali ga pečemo na žaru, aminokisline v mesu sodelujejo s toploto in tvorijo rakotvorne spojine.

Zdi se, da je predelano meso rakotvorna hrana, ker je tveganje za nastanek raka povezano z načinom konzerviranja in kuhanjem mesa. Natančneje, dodatek konzervansov, lahko poveča tveganje za raka. Prav tako lahko dimljenje mesa ustvari rakotvorne spojine.

Tudi sladkor je rakotvorna hrana

Sladkor je vpleten v razvoj in napredovanje nekaterih vrst raka, zato je označen kot rakotvorna hrana. V začetku 20. stoletja je nemški biokemik Otto Warburg opazil, da se rakave celice pogosto zanašajo na sladkor za spodbujanje njihove rasti. Ta proces, ki se imenuje učinek Warburga, kaže na to, da bi telo, ki strada od sladkorja in ogljikovih hidratov, ki se lahko pretvorijo v sladkor, teoretično lahko izstradalo rakave celice.

Znanstveniki so ugotovili, da obstaja povezava med sladkorjem in rakom. Iz tega razloga je lahko vsaka hrana z zelo visokim glikemičnim indeksom rakotvorna hrana, saj poveča tveganje za raka in jo je treba uživati zmerno. Glikemični indeks hrane je opredeljen s hitrostjo, s katero bo živilo, ko se prebavi zvišalo raven sladkorja v krvi. Sladka živila, kot so gazirane pijače in sladkarije, imajo visok glikemični indeks.

Alkohol

Alkohol je pravzaprav vrsta sladkorja, ki je rakotvorna hrana, zato je tudi na seznamu živil, ki se jim je potrebno izogniti. Alkohol je uveljavljen dejavnik tveganja za nastanek raka žrela, požiralnika, jeter, debelega črevesa, danke in trebušne slinavke.

Natančno, kako alkohol povečuje tveganje za nastanek raka, ni jasno razumljeno, toda verjetno je povezano s poškodbami DNK, ki so nastale v celicah po izpostavljenosti alkoholu. Poleg tega strokovnjaki pravijo, da bi lahko alkohol posredno prispeval k razvoju raka, saj kalorije iz alkohola prispevajo k povečanju telesne mase.

Rakotvorna hrana vključuje tudi sladkor.
Rakotvorna hrana vključuje tudi sladkor.
Vir slike: Suzy Hazelwood, Pexels

Rakotvorna hrana so nekatera predelana in pakirana živila

Strokovnjaki pravijo, da je lahko določena predelana hrana tudi rakotvorna hrana. Živila, kot so mikrovalovne kokice vsebujejo spojine, povezane z nastankom rakom. Tudi celo na videz zdrava hrana, kot je gojeni losos, lahko vsebuje kemično spojino, ki jo imenujemo PCP in je povezana z rakom.

Delovna skupina za okolje je opozorila na kemikalijo, imenovano PFOA, ki je bila uporabljena za prevleko notranjosti vrečk s kokicami kot verjetna rakotvorna snov, zaradi česar je FDA leta 2006 prepovedala njegovo uporabo v embalaži za živila. Kemikalije, ki se uporabljajo za preprečevanje, da olja v vrečki ne premočijo skozi papir, so prav tako rakotvorne in verjetno vsebujejo perfluorirane kemikalije. Agencija za register toksičnih snovi in bolezni, ki je eden izmed oddelkov Centra za nadzor in preprečevanje bolezni poroča, da lahko te kemikalije, znane kot PFC, povečajo tveganje za raka.

Po podatkih študije British Medical, ki je bila objavljena leta 2018, so tudi druga ultra predelana živila lahko rakotvorna hrana. Ta rakotvorna hrana vključuje pakirano pecivo in prigrizke, gazirane pijače, sladka žita, že pripravljeni obroke in pripravljene mesne izdelke in vsa ta živila so povezana z večjim tveganjem za nekatere vrste raka.

Študija, ki je vključevala več kot 100.000 zdravih odraslih Francozov je pokazala, da je 10-odstotno povečanje deleža ultra predelane hrane v prehrani povezano z 12-odstotnim povečanjem tveganja za nastanek raka. Izjemno predelani živilski proizvodi imajo tudi več kalorij, soli, sladkorja in nasičenih maščob, kar lahko prispeva k debelosti, ki je prav tako znani dejavnik tveganja za raka.

Medtem ko so nekatera živila lahko rakotvorna hrana, naj bi druga živila pomagala zmanjšati tveganje. Predvsem listnate zelene zelenjave in barvito sadje vsebujejo antioksidante in vrsto drugih koristnih hranilnih snovi, ki ohranjajo telo tako, kot mora biti. Posamezniki, ki jedo več sadja in zelenjave, imajo običajno manj telesne mase in manjše tveganje za razvoj debelosti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice