Naprej na vsebino

Marija – najbolj emancipirana žena v krščanstvu

Kdor pozna krščanstvo samo površinsko, živi v prepričanju, da je to religija, kjer imajo glavno besedo moški, nekje daleč v ozadju pa so ženske, ki so v glavnem tiho. Res je, da se je v zgodovini Cerkve dogajalo marsikaj, vendar je mesto ženske v krščanstvu odločilnega pomena, na katerem celo stoji in pade usoda celotnega človeštva. Žena, ki je usodno zaznamovala človeštvo, je Božja mati Marija.

Marija je soodrešiteljica človeštva

Za Marijo se je uveljavilo prepričanje, da je soodrešiteljica človeštva. To pomeni, da Bog, brez njene privolitve v sodelovanje z njim, ne bi mogel odrešiti človeštva. Bog si je namreč svoje sodelovanje s človeštvom zamislil na način, kjer je v središču človekova svoboda. To pomeni, da je človek vedno pred svobodno odločitvijo ali bo z njim sodeloval ali ne bo.

Preberi več:

Ali je možno izstopiti iz Cerkve?

Kristjani, katoličani… Kakšna je razlika?

Prepričevanje, ugled in lasten prav: tri glavne zmote v Cerkvi

Marija se je odločila, da bo z Bogom sodelovala na zelo konkreten način. Na Božje povabilo, da bi postala Mati Njegovega Sina, je brezkompromisno odprla svoje srce ter sprejela nosečnost in materinstvo. Na ta način je lahko Bog nadaljeval in uresničil odrešenje človeštva.

Po Mariji je prišel na svet Jezus Kristus, ki je s svojo daritvijo na križu prevzel grehe in vse človeške slabosti ter človeku podaril večno življenje. Brez Marijine privolitve, bi morda Bog še danes iskal primeren način za odrešenje človeka.

Brez Marije Bog ne bi mogel uresničiti svojega načrta

S kratkim prerezom bistva Marijine vloge v Božjem načrtu, lahko rečemo, da je Marija bistveno zaznamovala človeštvo, saj brez njene privolitve Bog ne bi mogel izvršiti naloge, ki si jo je zamislil. Lahko rečemo, da je krščanstvo unikum, vsaj med velikimi svetovnimi religijami, saj postavlja ženo Marijo na prvo mesto med vsemi svetniki.

Tako ne bomo naleteli na nobeno svetišče, kjer ne bi bila na osrednjem mestu Božja mati, Marija. Na ta način lahko rečemo, da je zaradi Marijine vloge, ravno v krščanstvu ženska najbolj emancipirana, kar pomeni, da ima zares tisto vlogo, ki ji kot ženski pripada.

Negativna podoba ženske je posledica absolutizacije zgodbe o prvi ženi Evi.
Negativna podoba ženske je posledica absolutizacije zgodbe o prvi ženi Evi.
Vir slike: Pixabay

Negativna podoba o ženski ima izvor v nepoznavanju Svetega pisma

Ob tem se lahko vseeno vprašamo, kako to, da je v mišljenju mnogih, tudi še danes, zasidrano mišljenje, da ženska vendarle ni enakovredna moškemu in, da je moški svet tisti, ki naj bi vodil kolesje človeštva?

Odgovor na to vprašanje lahko iščemo v Svetem pismu in v njegovem površinskem poznavanju. Sveto pismo je namreč lahko zelo »nevarno«, če ga beremo po delih, izven celotnega konteksta. Tako se je zaradi nepravilnega branja svetopisemskih besedil, negativna podoba ženske postopoma usidrala v ljudeh, žal, tudi v delu krščanske populacije.

Negativna podoba ženske je posledica absolutizacije zgodbe o prvi ženi Evi

Gre predvsem za zgodbo o Adamu in Evi, ki je zapisana takoj na samem začetku Svetega pisma. Tudi tisti, ki niso ravno »goreči« kristjani, poznajo zgodbo o kači in o njenih spletkah, ko je zapeljevala Adama in Evo. Njena glavna tarča je bila Eva, ki je končno pristala na ponudbo, da vzame prepovedan sadež in ga ponudi še Adamu (1 Mz 3). Gre za slikovito zgodbo, ki s simbolnimi podobami opisuje grešni padec človeka.

Glede na to, da je osrednji dialog potekal med kačo in Evo, se je v mišljenju ljudi zasidralo mnenje, da je za to, da je človek postal suženj greha, kriva prva žena Eva, saj je poleg tega, da je poslušala kačo, v greh zapeljala še Adama. Zato še danes lahko marsikje slišimo, da je kakšnega moškega »zapeljala ženska«. Pri tem redko kdo upošteva, da je vsak človek tudi moški svoboden in se sam odloča ali se bo pustil »zapeljati« ali ne.

Še danes lahko poslušamo, da je kje kakšnega moškega »zapeljala ženska«

Svetopisemska žena Eva je postala sinonim za žensko manjvrednost, krhkost in zapeljivost. Po mišljenju mnogih je tako bolje za žensko, da je nekje v ozadju, da je čim manj aktivna, saj lahko s preveliko aktivnostjo naredi veliko slabega. Skratka, grešni pečat Eve je zapečatil usodo mnogih žensk v zgodovini in je za mnoge usoden še danes.

Če bi Sveto pismo in vlogo ženske v njem brali dosledno in v celoti, bi bila vloga ženske v zgodovini povsem drugačna. Predvsem mislimo tu na vlogo Marije, ki je odigrala diametralno drugačno vlogo kot Eva. Zameglitev Marijine vloge in absolutizacija vloge Eve, je dokaz, da je človek veliko bolj dovzeten za negativne stvari, kot pa za pozitivne.

Še danes lahko poslušamo, da je kje kakšnega moškega »zapeljala ženska«.
Še danes lahko poslušamo, da je kje kakšnega moškega »zapeljala ženska«.
Vir slike: Wikipedija

Marija je prva in edina v zgodovini, ki je 100% živela od Božje ljubezni

Če je pri Evi izpostavljena njena človeška krhkost, je pri Mariji izpostavljena njena moč, ki je zasidrana v Bogu. Pri tem ne smemo reči, da tudi Marija ni bila krhka in dovzetna za greh, vendar je njena odprtost za Božjo ljubezen presegla vse človeške omejenosti, tako da je bila prva in edina oseba v zgodovini, ki je 100% živela od Boga in za Boga.

Zaradi njene predanosti Bogu in Božji ljubezni, je Marija postavljena na prvo mesto kot vzor popolne ljubezni, ki jo lahko človek izkaže Bogu. Ker je osrednji krščanski pojem ravno ljubezen, je Marija simbol človeštva, ki se napaja iz Božje ljubezni, živi ljubezen v konkretnih medčloveških odnosih in ljubezen vrača Bogu.

Marijin zgled nas lahko usmeri v večje spoštovanje do ženske populacije

Praznik Marijinega rojstva, ki ga obhajamo vsako leto 8. septembra, je spomin na rojstvo žene, ki je doslej z najbolj odprtim srcem sprejela Božjo ljubezen in Božje delovanje v svoje življenje. Ta praznik in drugi Marijini prazniki so lahko za nas priložnost, da ob Marijinem zgledu izkažemo posebno spoštovanje ženski populaciji in ji omogočimo mesto v družbi, ki jim pripada.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice